Eduskunta ruotii tänään opposition budjettivaihtoehdot

29.11.2023 klo 09:58 Eduskunta Samuli Rissanen

Oppositioryhmien vaihtoehtobudjeteista keskustellaan tänään 29.11. iltapäivällä alkavassa eduskunnan täysistunnossa.

Sosialidemokraattisen, keskustan, vihreän, vasemmistoliiton ja Liike Nyt -eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetit käsitellään eduskunnassa keskustelualoitteina. Keskustelualoite on kansanedustajan puhemiesneuvostolle tekemä kirjallinen ehdotus ajankohtaiskeskustelun aiheesta.

Suurimman oppositiopuolueen, SDP:n vaihtoehdossa, esitetään uusia menosäästöjä 715 miljoonalla, lisäksi hallituksen säästötoimia hyväksytään noin 250 miljoonan edestä.​ Yhteensä SDP:n vaihtoehdossa verotulot kasvaisivat 830 miljoonaa.​ SDP ottaisi 430 miljoonaa vähemmän velkaa kuin hallitus vuonna 2024.

Toiseksi suurin oppositiopuolue Keskusta luopuisi hallituksen kaavailemista tuloveron alennuksista ja käyttäisi lisätulot lapsiperheiden ja terveyspalvelujen tukemiseen. Talouskasvun vahvistamiseksi keskusta esittää 460 miljoonan euron kasvupakettia, joka rahoitetaan luopumalla hallitusohjelmaan sisältyvästä Turun tunnin junan pääomituksesta.

Ryhmien vaihtoehtobudjettien esittelypuheenvuorojen jälkeen puheenvuoron käyttää valtiovarainministeri Riikka Purra, jonka jälkeen seuraa debattivaihe. ​

 

Ylös