Taiken presidenttipaneeli keskittyi kulttuuriin – ”Kulttuurilla on selkeät hyvinvointivaikutukset”, totesi Essayah

28.11.2023 klo 23:00 Kulttuuri Kristiina Kunnas

Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä esiintyivät tiistai-iltapäivänä presidenttiehdokkaat. Keskustelussa käsiteltiin kulttuurin, taiteen ja viihteen merkitystä sekä sitä, millaisena kulttuurimaana Suomi näyttäytyy kansainvälisesti.

Presidenttipaneelin järjesti Taiteen edistämiskeskus Taike yhteistyössä Säätiöt ja rahastot ry:n sekä Suomen Kulttuurirahaston kanssa.

Mukana olivat ehdokkaat Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn ja Alexander Stubb. Mika Aaltola oli joutunut perumaan osallistumisensa. Paneelin juonsivat Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö ja näyttelijä Mitra Matouf.

Tilaisuutta saattoi seurata joko verkossa tai paikan päällä. Pienen näyttämön sali tulikin lähes täyteen yleisöä.

KD:n presidenttiehdokas Sari Essayah vastasi kysymykseen, miten Suomen kulttuuri voisi päästä näkyviin Suomessa vieraileville ja miten se voisi olla esillä ulkomailla.

– Olisi hienoa, jos voisi kaikilla vierailuilla tuottaa jonkin elämyksen. Ja toisaalta kun on itse tekemässä valtiovierailuja, olisi oltava mukana suomalaisia taiteilijoita ja jos voisi olla esimerkiksi avaamassa suomalaisen taiteen näyttelyn.

Essayah kertoi tuoreen esimerkin omasta ministerivierailustaan.

– Olin Kiinassa ruokaviennin edistämismatkalla. Siellä oli suurlähetystössä kyllä ollut erinomainen sihti, kun oli valittu maatalousattaseaa, Essayah kehui.

– Iltatilaisuuden päätteeksi hän vetäisi Käärijän Cha Cha Chaan ja esitti joukon kauniita suomalaisia lauluja. Oli upea ilta. Kiinalaisilla vierailla oli jonkin verran ihmettelemistä, kun maatalousattasea oli tällaisilla taidoilla varustettu, lähestulkoon ammattilaulaja.

– Kannattaa siis katsoa keitä sinne suurlähetystöön palkkaa, Essayah totesi saaden yleisön naurahtamaan.

Ehdokkailta kysyttiin lukutaitokysymys. Lukutaito on heikentynyt. Miten presidentti voisi vahvistaa osallisuutta tästä tärkeästä taidosta?

– Haluan, että kirjastot pidetään hyvässä kunnossa, Essayah muistutti.

– Nuoren pitäisi löytää lukemiseen hyvä esimerkki. Nuori kuitenkin kuuntelee esimerkiksi podcasteja, niin miksei yhtä hyvin vaikkapa äänikirjoja. Kunhan heidät jollakin tavalla saataisiin  kirjallisuuden pariin. Se on valtavan iso ja rikas maailma, joka tuo elämään todella paljon.

– Kulttuurilla on selkeät hyvinvointivaikutukset, Essayah totesi.

– Toisaalta on hyvä muistaa, ettei luovuus itsessään ole kiinni rahasta. Kulttuuria on pidetty yllä hirveimmissäkin olosuhteissa. Järkyttävissä tilanteissakin voidaan tuottaa taideteoksia, siitä esimerkkinä ovat keskitysleirien naisorkesteri tai Dietrich Bonhoefferin virreksi 600 muuttunut teksti Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.

Luomisvoima on ihmisen sisimmässä.

– Luomisvoima on ihmisen sisimmässä. Tarvitaan meidän rakenteita tietenkin, jotta voimme tuottaa kulttuuria. Mutta on olemassa myös sellaista, jota ei voida millään rahalla luoda, Essayah sanoi.

Taike eli Taiteen edistämiskeskus

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille.
Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.

Paneelin juonsivat näyttelijä Mitra Matouf (vas.) sekä Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö ja siihen osallistuivat presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Sari Essayah, Harry Harkimo; Alexander Stubb, Olli Rehn sekä Li Andersson.

Presidenttivaalitentit, kuten tämäkin paneeli Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä, ovat jotain aivan muuta kuin olivat kevään eduskuntavaalien riitaisat ja huutoakin sisältäneet väittelyt. Teatterissa viihtyivät niin ehdokkaat kuin yleisökin. Vasemmalta Sari Essayah, Harry Harkimo, Alexander Stubb, Olli Rehn ja Li Andersson.

Ylös