Presidenttiehdokas Sari Essayah’n vinkki: ”Jokaisen kannattaa äänestää omaa mieluisaa ehdokasta”

29.11.2023 klo 17:39 Politiikka Kristiina Kunnas

Presidenttiehdokas Sari Essayah kertoo KD-Kompassi -ohjelmassa syksyn onnistumisista ministerintehtävässä. Hän pohtii presidentinvaalien ehdokasasetelmaa ja toteaa sen olevan kutkuttava. – Ja tilaa on myös keskusta-oikeistolaiselle konservatiiviselle naiselle, hän kuvailee omaa asemaansa.

Presidenttiehdokkaana oleva Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah arvioi presidentinvaalin asetelmia Ismo Portinin haastattelussa KD-Kompassissa.

– Meillä on useita kokeneita hyviä ehdokkaita.

– Osa on valitsijayhdistysten kautta ehdokkaina. Olen ylpeä, että me kristillisdemokraatit olemme halunneet selkeästi näyttää väriä. Haluan olla edustamassa oman puolueemme arvoja.

Essayah on ehdokkaista ainoa, joka istuu tasavallan presidentin johdolla kokoontuvassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa linjaavassa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa TP-Utvassa.

– Hyvä on olla niissä keskusteluissa mukana, vaikkakaan kaikkea sitä tietoa ei voi tuoda julkisuuteen.

Essayah pitää ehdokasasetelmaa ja tilannetta vaaleissa mielenkiintoisena ja kutkuttavana. Eikä toista hänen kaltaistaan olekaan kandidaattien joukossa.

– Selkeästi keskusta-oikeistolainen konservatiivinen naisehdokas tuohon joukkoon hyvin mahtuu, hän kuvailee.

Essayah enteilee KD-Kompassi-haastattelussa, että kisa ratkeaa vasta toisella kierroksella.

– Kukaan ei tällä hetkellä ole sellaisessa gallup-kiidossa, että yli puolet äänistä tulisi ensimmäisellä kierroksella.

Kukaan ei tällä hetkellä ole sellaisessa gallup-kiidossa, että yli puolet äänistä tulisi ensimmäisellä kierroksella. – Presidenttiehdokas Sari Essayah

Viime vaaleissa 2018 istuva presidentti Sauli Niinistö sai ensimmäisellä kierroksella yli puolet (62,6 %) äänistä, jolloin toista kierrosta ei tarvittu.

Ehdokas Essayah’lla on selvä ehdotus äänestäjille.

– Jokaisen kannattaa äänestää sitä omaa mieluisaa ehdokasta, koska tässä on aivan selkeästi tasainen tilanne.

Essayah haluaisi Suomen olevan lähimmäisyhteiskunta, jossa otetaan vastuuta itsestä, naapurista ja ympäristöstä sekä pidetään huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista.

– Mutta tarvitsemme myös kovaa turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä, johon sisältyy myös huoltovarmuus. Tarvitsemme myös kumppaneita ja kansainvälistä yhteistyötä.

Presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Sen päämäärä on turvata maamme itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus – ja sitä kautta taata suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi.

Essayah toteaa, että arvopohjamme perustuu tärkeään ohjeeseen Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

– Meillä on kristillisdemokraateissa aina ollut tärkeänä kokonaisturvallisuus, jossa ulkoinen ja sisäinen turvallisuus liittyvät vahvasti toisiinsa. Olemme huomioineet varautumisen kokonaisuuden ja huoltovarmuuden.

Maa- ja metsätalousministerinä Essayah kokee varautumisen tulevan paljolti myös ruoka- ja elintarviketurvan kautta.

Ensimmäiseen syksyyn ministerinä on kuulunut onnistumisia.

Ensimmäiseen syksyyn ministerinä on kuulunut onnistumisia.

– Itämeren kalastuskiintiöstä keskusteltiin EU:ssa pitkään. Onnistuimme neuvotteluissa ja meidän ajamamme pohjaesitys sai varmistettua kestävällä tavalla huolehditun kalastuksen silakalle. Se oli tärkeä ammattikalastajille sekä koko kalastuselinkeinolle.

Toinen onnistuminen oli ruokaviennin edistämismatka Kiinaan.

– Saimme suomalaisille elintarvikeyrityksille hyviä sopimuksia jatkosta ja joitakin uusia sopimuksia auki. Ministeriön osalta pääsimme elintarvikevientiin liittyvissä protokollissa hyvin etenemään.

Hallituskauden tavoitteena on kaksinkertaistaa ruokavienti.

– Suomi tarvitsee ehdottomasti enemmän vientiä ja vientieuroja. Sitä kautta pystytään kotimaisen maatalouden kannattavuutta parantamaan.

Jälkikuuntele KD-Kompassi Spotifyssa!

Maa- ja metsätalousministeri ja presidenttiehdokas Sari Essayah Ismo Portinin haastattelussa. Kuuntele KD-Kompassi-ohjelma Kristillisdemokraattien Spotifyssa: Spotify/kristillisdemokraatit

KD-Kompassi -ohjelmat tulevat Radio Deissä lauantaisin klo 12.50 ja uusintana maanantaisin klo 22.40. Ensi lauantaina 2. joulukuuta haastattelussa on KD:n tuore puoluesihteeri Mikko Rekimies. Ohjelmat ovat kuunneltavissa KD:n Spotifyssa.

Ylös