Mika Poutala kysyy, missä jamassa puolustustarviketuotanto on Suomessa ja Euroopassa

30.11.2023 klo 19:33 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Mika Poutala kysyi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla puolustusteollisuudesta.

Poutala muistutti, että sen lisäksi, että Venäjä käyttää hybriditoimintaa Suomen rajalla, Venäjä jatkaa hyökkäystoimintaa Ukrainassa. 328 000 venäläistä sotilasta on joko kuollut tai haavoittunut. Erilaista venäläisten sotakalustoa autoista ja tykeistä alkaen aina sukellusveneisiin saakka on tuhottu ukrainalaisten toimesta noin 45 000 kappaletta.

EU:n ja Naton piirissä on käyty aktiivisesti keskustelua puolustustarviketuotannon kasvattamisesta. Esimerkiksi Ukrainalle luvattiin ensi vuonna miljoona tykinammusta, sittemmin sanoja on vedetty takaisin.

– Kysyn asianosaiselta ministeriltä: missä puolustustarviketuotannon suhteen mennään Suomessa ja Euroopassa, Poutala kysyi.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan Eurooppa on nojannut USA:n tukeen ja valitettavasti se näkyy myös Ukrainan sodan yhteydessä. Kylmän sodan jälkeen valtaosa Euroopan maista laski liian alas oman puolustuskyvyn ja sitä kautta myös puolustusteollisen tuotannon.

– Nyt sitä on ryhdytty tietysti reivaamaan ylöspäin asiaan kuuluvalla tavalla, puolustusbudjetteja nostetaan ja puolustusteollisuutta pyritään vauhdittamaan sille kuuluvalle tasolle kahdesta syystä: tukemaan Ukrainaa mutta myös tukemaan itse itseämme.

Häkkäsen mukaan kysymys on äärimmäisen vakava: Eurooppa ei pysty puolustautumaan autoritäärisiä maita vastaan pelkästään juhlapuheilla tai diplomaattisella julistuksella, vaan tarvitaan aidosti vastavoimaa, ja sen takia puolustusteollisuuden ylös nostaminen on nyt avainkysymys.

– Suomi tekee oman osansa. On jo nostettu puolustusteollisuuden tuotantokykyä ja tuotantoa, ja jatkosuunnitelma on talven aikana tulossa voimaan. Euroopassa on hyvä askelmerkki, mutta vielä tarvitaan konkreettisia sopimuksia, tilauksia eteenpäin.

Ylös