”Suomella on erittäin hyvä tilanne” – Maanpuolustuskurssin läpikäynyt Mika Poutala vaikuttui turvallisuuden ja maanpuolustuksen tilasta

8.12.2023 klo 15:02 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Mika Poutala puhuu viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Suomen turvallisuuspolitiikasta ja maanpuolustuksen tilasta.

Poutala on tämän syksyn aikana ollut monen muun ensimmäisen kauden kansanedustajien tapaan vajaan kuukauden mittaiselle valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla.

– Tosi mielenkiintoinen kurssi. Ensinnäkin siellä tapaa vajaa 50 Suomen johtavaa poliitikkoa, yrittäjää ja asinatuntijoita eri alueiden ministeriöistä. Valtavasti sellaisia ihmisiä, joiden kanssa varmasti tulee tehtyä töitä tulevaisuudessa.

Kurssilla saatiin kokonaiskattaus Suomen turvallisuudesta.

– Kuukauden oppijakson jälkeen voin sanoa, että olen todella vaikuttunut

– Kuukauden oppijakson jälkeen voin sanoa, että olen todella vaikuttunut, Poutala toteaa.

Hän kertoo, että Suomen varautumista seuranneena hänellä on nyt turvallisempi olo. Mieltä huojentaa esimerkiksi se, että miten valtavasti tiedustelutietoa tuotetaan  ja tiedetään itse asiassa aika hyvin etukäteen, että minkälaisia asioita esimerkiksi naapuri suunnittelee Suomen varalle.

– Suomella on erittäin hyvä tilanne eikä ole syytä huoleen.

Hallitusohjelmassa todetaan, että kutsunnat on tarkoitus tulevaisuudessa laajentaa koskemaan koko ikäluokkaa eli myös naisia.  Poutala pitää muutosta tervetulleena:

– Ihan alkuun pitää sanoa, että tämä ei tarkoita sitä, että naisille tulisi pakollinen armeija. Idea on siinä, että saadaan 18 vuoden ikäiset koko ikäluokkana vielä kerran kontrolliin. Voidaan esimerkiksi selvittää heidän elämäntilannetta. Uskon, että tämä on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia.

– Tämän lisäksi tarjotaan mahdollisuutta myös naisille mennä asepalvelukseen. Jatkossa ikäluokat pienenevät niin, että 10 vuoden päästä aletaan olemaan siinä tilanteessa, että meidän jo pitää saada naisistakin enemmän osallistujia että me saadaan pidettyä määrät riittävinä.

Kuuntele Mika Poutalan koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 9.12. klo 12.50.

Ylös