”Tarvitsemme lisää sotilaita ja ammustuotantoa” – Sari Essayahin mielestä maavoimia pitää vahvistaa

21.12.2023 klo 22:01 Politiikka Samuli Rissanen

– Tarvitsemme lisää sotilaita ja ammustuotantoa, Sari Essayah sanoo. Suomen erityinen vahvuus on korkea maanpuolustustahto.

– Maavoimat on ehdottomasti seuraava kohde, mihin me tarvitsemme investointeja, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Sari Essayah arvioi YLE:n ulko- turvallisuuspolitiikkaan keskittyvässä presidentinvaalikeskustelussa.

Hän muistuttaa, että puolustuskyky perustuu omaan ammustuotantoon ja tällä hetkellä Suomi aikoo lisätä tätä tuotantoa. Ammustuotanto on ollut vajaata monissa muissakin Euroopan maissa.

– Me tarvitsemme lisää kantahenkilöstöä, me tarvitsemme lisää sotilaita, Essayah sanoo.

Puolustusvoimissa työskentelee 13 000 henkilöä, mutta määrästä useampi tuhat ihmistä toimii normaalissa siviilipuolen tehtävissä. Sotilaita on noin 9000. Essayah korostaa, että sotilasurasta on tehtävä nuorille houkutteleva.

– Naton rakenteisiin tulee siirtymään koko joukko suomalaisia ja sinne tarvitaan erityistä osaamista.

Suomen erityinen vahvuus on Essayahin mielestä suomalaisten korkea puolustustahto.

Ensi vuonna Suomi käyttää puolustusmenoihin kaikkiaan 6,2 miljardia euroa. Se on arviolta 2,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Essayahin mukaan tässä tasossa pitäydytään. Tehokkuutta pitää miettiä kulujen noustessa.

– Vuokriin menee yhä enemmän, korot ovat korkeat. Kun ajatellaan näitä investointeja, mitä puolustuksen on tehty, niin velkarahalla niitä on tehty.  On huomioitava se, että on paljon tekijöitä, mitkä syövät tosiasiallisesti käytettävissä olevaa resurssia.

– Itä- ja Pohjois-Suomeen tarvitaan infrasatsauksia. On varmistatettava, että meille ei tule alueellisia tyhjiötä.

Essayah muistuttaa myös, että puolustusmenojenkin suhteen eletään sen turvin, että Suomessa on vahva kansantalous.

– Saamme nopeasti puolustusmenoprosentit ylös, jos BKT romahtaa. Niin kävi 1990-luvun lamassa. Kyllä täytyy lähteä siitä, että meillä on kasvava ja vahvistuva kansantalous, josta sitten koko ajan pystytään säännöllisesti antamaan tarvittava määrä puolustukseen.

DCA-sopimusta Essayah pitää Yhdysvaltain sitoutumisena Suomen puolesta.

– USA:n verodollareita ollaan valmiita käyttämään siihen, että Suomessa pystytään varastoimaan aseita tarpeen vaatiessa ja myöskin, että tänne on mahdollista nopeasti tuoda USAsta henkilöstöä.

– On todella tärkeää, että turha byrokratia jää pois.

Essayahin mukaan sopimus saattaa tarkoittaa, että esimerkiksi ydinaseiden kauttakulkutilanne voi tulla.

– Suomen tulee mielestäni osallistua näihin harjoituksiin, jossa esimerkiksi ydinaseen käyttämistä harjoitellaan. Siellä on paljon konventionaalisia aseita. Näihin tilanteisiin pitää varautua ja pitää olla myös valmis, jos me haluamme ydinasepelotetta pitää.

Ylös