”Työtä riittää Suomessakin, jossa naisen euro ei yllä miehen euron tasolle” – Leena Askeli aloittaa KD Naisten puheenjohtajana

29.12.2023 klo 13:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kempeleen valtuutettu, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirin puheenjohtaja ja erityisluokanopettajana työskentelevä Leena Askeli sai vielä yhden vastuutehtävän lisää, kun hänet valittiin KD Naisten puheenjohtajaksi yllättävien käänteiden jälkeen.

Suorapuheinen ja suoraselkäinen Askeli kertaa visaiset lähtökohtansa vetovastuuseen vuoden viimeisessä KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

– Meillä oli aika mielenkiintoinen tilanne keväällä, kun meiltä lähti oikein rakastettu puheenjohtaja ja toinen varapuheenjohtaja omille teillensä. Jäimme työvaliokuntana tilanteeseen, että mitäs nyt tehdään, hän kertoo.

Askeli, joka kuului työvaliokuntaan, pääsi näkemään, millä tavalla toimintaa kannattaa tehdä ja miten kannattaa estää se, ettei tulevaisuudessa käy jotakin samanluontoista.

– Meiltä löytyy niin paljon johtajuutta, että sota ei yhtä miestä tai naista kaipaa.

Lopulta KD Naisissa oli selvät sävelet jatkosta.

– Meiltä löytyy niin paljon johtajuutta, että sota ei yhtä miestä tai naista kaipaa.

KD Naisilla on pitkät perinteet naisjärjestökentässä ja puolueen erityisjärjestönä. Askelin mukaan on oireellista, että naisten rooli maailman mittakaavassa on yllättävän paikalleen jumittunut, vaikka nyt lähestytään jo vuotta 2024. Edelleenkään, Suomessakaan, naisen euro ei yllä miehen euron tasolle.

– Se lähtee ihan sieltä, että arvostetaanko meillä niitä ammatteja, joissa naiset enimmäkseen toimivat. Edelleen on vallalla ajatus, että naisten alat ovat hoivatyötä, jota voidaan tehdä pienemmälläkin rahalla. Naisilla on siis tavoitteita niin kauan kunnes työtä arvotetaan samalla tavalla koulutustaustan ja vaativuuden mukaan.

Askeli kantaa vastuuta puolueesta myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirin puheenjohtajana. Hän myöntää, että omassa piirissäkin kamppaillaan samojen ongelmien kanssa kuin muuallakin: Puolueväki vanhenee ja kasvun kanssa on kipuiltu pitkään.

Askelin mukaan tilanne on se, että nyt jo ikääntynyt sukupolvi on tehnyt työtä puolueen eteen, antaneet kaikkensa, ilman palkkiota.

– Onneksi väkeä liittyy niihin paikallisosastoihin, joissa vielä on työikäistä porukkaakin pyörittämässä toimintaa, mutta ilman sitä, että saadaan nuoria ja työikäisiä innostumaan meidän politiikasta, jää KD historiaan.

Askeli tunnetaan suorapuheisena ja -selkäisenä vaikuttajana, joka osaa kiteyttää sanomansa. KD-Kompassa haastattelussa häntä pyydetään kiteyttämään kristillisdemokratian muutamaan virkkeeseen.

– Sanoisin, että kaverille jätetään muutakin kuin pelkkää velkaa, hän aloittaa.

Tällä Askeli tarkoittaa sitä, että alusta loppuun asti ja eilisestä huomiseen on ymmärrettävä, että emme rakenna pelkästään omaa hyvinvointia vaan myös tulevaa. Muutoin voidaan 10–20 vuoden päästä todeta, että jäljellä on pelkkää köyhälistöä, kärjistetysti sanottuna.

– Pidetään kaikista huolta ihan masuvauvasta ikäihmisiin. Meillä on hienot ideat kansalaisyhteiskunnasta, siitä että meillä kasvatetaan omatoimisuuteen ja että osaamme itse tarttua ongelmiin.

Kuuntele Askelin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 30.12. klo 12.50 alkaen.

Ylös