– Kahden valtion malli on mantra, mutta se ei ole uskottava eikä realistinen, Sari Essayah arvioi Lähi-idän konfliktin patenttiratkaisua

9.1.2024 klo 18:36 Politiikka Samuli Rissanen

– Alueella on terroristijärjestöjä, jotka eivät salli Israelin valtion olemassaoloa. Useimmat arabimaat eivät ole tehneet rauhansopimusta Israelin kanssa. On ymmärrettävä, minkälaisessa turvallisuusympäristössä Israel yrittää selviytyä, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas ja maa- ja metsätalous­ministeri Sari Essayah ei pidä kahden valtion mallia uskottavana Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ratkaisuna.

– Minusta se ei uskottava ratkaisu; siitä on tullut mantra, jota hoetaan ja ajatellaan, että sillä se ratkeaa, Essayah totesi IS:n vaalitentissä Sanomatalolla Helsingissä.

Aikanaan YK:n päätöslauselma lähti siitä, että alueelle perustetaan palestiinalaisvaltio ja Israelin valtio. Tuolloin, vuonna 1948, Israel hyväksyi mallin, mutta ympärillä olevat kuusi arabivaltiota eivät sitä halunneet. Ne hyökkäsivät Israelin kimppuun ja siitä alkoi koko Israelin valtion olemassaolon ajan kestänyt konflikti.

Kaksi israelin pääministeriä on sen jälkeen tarjonnut kahden valtion mallia ratkaisuna palestiinalaisosapuolille, mutta molemmilla kerroilla se on kumottu.

– Emme me voi ulkoapäin ikään kuin työntää kurkusta alas jotakin mallia

Oslon rauhansopimuksen mukaan osapuolten pitäisi sopia ratkaisusta keskenään. Essayah ei  usko kahden valtion mallin realistisuuteen.

– Olen tyytyväinen siitä, että Suomi ei ole missään vaiheessa lähtenyt tunnustamaan Palestiinan valtiota, koska tämän pitää tapahtua näiden rauhanprosessien välityksellä.

Essayah rinnastaa konflitin Ukrainan tilanteeseen, josta on olemassa konsensus, että Ukraina tekee päätökset siitä, että missä vaiheessa se on valmis rauhaan.

– Emme me voi ulkoapäin ikään kuin työntää kurkusta alas jotakin mallia ja sanoa, että ottakaa tämä malli.

Essayahilta kysyttiin, onko Israelin toiminnan tuomitseminen kristillisdemokraateille ja hänelle itselleen vaikeaa.

KD:n puheenjohtaja muistutti, että jokaisen ihmisen kärsimys alueella on humanitaarista kriisiä ja alueelle pitää saada ruokaa ja lääkkeitä sekä tulitaukoja.

– Mutta on ymmärrettävä se, että Hamas on terroristijärjestö, joka on aloittanut tämän hyökkäyksen murhaamalla lapsia ja naisia, raiskaamalla, kiduttamalla ja viemällä parisataa ihmistä panttivangiksi. Tälläkin hetkellä toistasataa ihmistä on edelleenkin panttivankina Gazassa, Essayah sanoi.

Hänen mukaansa ulkopuolelta katsottuna on ”väärä tendenssi” nähdä Hamas jonkinlaisena palestiinalaisten edustajana, vaikka se ei terroristijärjestönä edusta suurinta osaa palestiinalaisia.

– On väärin lähteä antamaan jonkinlaista legitimiteettiä terroristijärjestölle. Hamas ei välitä palestiinlaisista siviileistä vaan pitää gazalaisia ihmiskilpinä eikä millään tavalla välitä siitä, että tuleeko ihmisuhreja.

– Hamas ei halua, että Israelin alueella on yhtään juutalaista, saati, että israelin valtiota olisi olemassa. Heidän päämääränään on ajaa juutalaiset mereen.

Essayah muistuttaa myös, että Israel on Lähi-idän ainut demokratia, jossa on lasten ja naisten oikeudet ja jossa vähemmistöjen oikeudet toteutuvat.

– Siinä mielessä tuntuu erikoiselta, että kansainvälisessä keskustelussa ollaan jopa valmiita puolustamaan ennemmin terroristijärjestön toimintaa ja halutaan hakea Israelin toiminnasta aina tuomittava näkökulma.

 

Ylös