YLE:n presidenttitentti: Sari Essayah lupaa olla luja ja lempeä johtaja, joka yhdistää suomalaiset

10.1.2024 klo 21:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah lupaa suomalaisille johtajuutta, jossa on yhtä aikaa lujuutta ja lempeyttä sekä kykyä kohdata erilaisia ihmisiä samalta tasolta.

Ylen presidenttitentissä keskiviikko-iltana suomalaisille puhunut kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah alleviivasi, että presidentti on keskeinen arvojohtaja.

– Me olemme liian pieni kansa jakautumaan, siksi haluan presidenttinä yhdistää, Essayah sanoi.

Hänen mukaansa Suomi tarvitsee kestävälle arvopohjalle rakentuvan selkeän suunnan.

– Kun levoton ja epävakaa maailma on murroksessa, on palattava perusasioiden ja -arvojen äärelle. Presidenttinä lupaan tehdä kaikkeni turvallisen, kriisinkestävän ja kansainvälistä yhteistyötä tekevän Suomen parhaaksi.

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi lähtee hänen mukaansa kokonaisturvallisuudesta, jossa kansallinen puolustus ja monenvälinen puolustusyhteistyö sekä Nato-jäsenyys luovat pohjan.

– Suomen puolustuksen ydin on kuitenkin edelleen meissä suomalaisissa, meidän tahdossamme puolustaa isänmaata. Sitä en ylipäällikkönä unohda.

Ikä, sairaus tai vammaisuus eivät vähennä ihmisarvoa tai oikeutta elämään.

Essayahin unelmana on Suomi, joka rakentuu lähimmäisenrakkaudelle, ihmisyyden kunnioitukselle ja jokaisen elämän arvolle. Tämä antaa hänen mukaansa kestävän kasvupohjan tulevillekin sukupolville.

Hän puhuu mielellään lähimmäisyhteiskunnasta, jossa ihmisarvo ei perustu saavutuksiin. Ikä, sairaus tai vammaisuus eivät vähennä ihmisarvoa tai oikeutta elämään.

– Tämän olen saanut itsekin elämässä oppia nyt jo edesmenneen kehitysvammaisen kasvattisisareni kautta.

Maa-ja metsätalousministerin tehtävä kuulsi niin ikään Essayahin puheessa. Hän puhui omavaraisuuden ja huoltovarmuuden tarpeesta. Suomi on hänen mukaansa pidettävä omissa käsissä; siksi kotimainen maa- ja biotalous ovat huoltovarmuuden ydintä, ja koko Suomen elinvoima on osa turvallisuuspolitiikkaa; erityisesti Itä-Suomen elinvoimasta huolehtiminen on nyt tärkeää.

– Lupaan tehdä kaikkeni tasavallan presidenttinä turvallisen, yhteisöllisen, perheystävällisen, yritteliään ja taloudellisesti vastuullisen tulevaisuuden Suomen eteen.

Tulevalla presidenttikaudella työstetään YK-järjestelmää, EU:n laajentumista sekä Euroopan turvallisuusjärjestelmää Venäjän tilanteiden sävyttämänä.

– Kansainvälisessä yhteistyössä puolustan ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, tuen sanan- ja uskonnonvapautta ja rakennan rauhaa, Essayah lupasi.

Ylös