Essayah’a hiillostettiin Ylen TV1:ssä Israelista: ”Hamas harjoittaa terrorismia eikä välitä ihmishengistä – sitä ei pidä koskaan hyväksyä”

11.1.2024 klo 00:02 Politiikka Kristiina Kunnas

Ylen TV1:n presidenttitentissä Sari Essayah’lle tehdyt kysymykset jumittuivat pitkäksi aikaa Israeliin ja Ukrainaan. Mutta pääsi hän myös kommentoimaan ulkoministeriön työntekijöiden lähettämää kirjettä sekä perustelemaan edellisen päivän pieleen mennyttä maitolitran hinta-arvaustaan.

Yle TV1:n presidenttiehdokkaiden tunnin mittaisissa yksilötenteissä on mainio rakenne. Kukin ehdokas alustetaan katsojille jo illan pääuutislähetyksessä. Tasan klo 21 alkavassa esitellään kaksi asiantuntijaa, jotka arvioivat etukäteen, mitä ehdokas nostaa esiin kolmen minuutin puheessaan. Puheen jälkeen he analysoivat sen sisällön. Sitten seuraa puolen tunnin tentti, jonka jälkeen kuullaan vielä asiantuntijoiden arvioita ja lopuksi presidenttiehdokas vastaa yleisön lähettämiin kysymyksiin.

Seuraavan päivän Ylen aamussa TV1:ssä käsitellään tentin onnistuminen, ja uutislähetykset nostavat esiin pätkiä kunkin ehdokkaan tentistä.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah’a ei päästetty nopeasti pois Israelista tai Ukrainasta. Toimittaja Matti Koivisto hiillosti Israel-myönteiseksi tiedettyä Essayah’a Gazan tilanteesta ja Israelin iskuista.

–  Tässä tilanteessa on tärkeää, että siviileille saadaan ruokaa ja lääkkeitä, ja että pystytään huolehtimaan heidän turvallisuudestaan. Mutta se on vaikeaa, koska Hamas käyttää näitä ihmisiä ihmiskilpinä, Essayah muistutti.

– Ei ole tällä hetkellä tarpeeksi hyvin ymmärretty sitä, että Hamas nimenomaisesti laittaa aseita, kuten ammuksia ja ohjuksia kouluihin, sairaaloihin ja siviilikohteisiin, eikä auta palestiinalaisia, vaan käyttää heitä ihmiskilpinä.

– Joka ikinen uhri sillä alueella on valtava menetys. Mutta on ymmärrettävä myöskin se, että jos Hamas oikeasti välittäisi tuon alueen ihmisistä, käyttäisi se aseiden salakuljetukseen ja terroritekojen jatkamiseen käyttämiään tunneleita pommisuojina suojellakseen ihmisiä.

Mutta on ymmärrettävä myöskin se, että jos Hamas oikeasti välittäisi tuon alueen ihmisistä, käyttäisi se aseiden salakuljetukseen ja terroritekojen jatkamiseen käyttämiään tunneleita pommisuojina suojellakseen ihmisiä. – Sari Essayah Yle TV1:ssä Gazasta ja Hamasista

– Gazalaiset ovat peloissaan. Ylen uutiskuvassa sen kaiken hävityksen keskellä gazalaismies huusi, että Hamas tappaa meidät tänne.

– Nämä siviiliuhrit eivät paina Hamasille yhtään mitään. Hamas tarvitsee näitä uhreja kansainvälisen huomion vuoksi.

– Kansainvälisen yhteisön ei pidä koskaan hyväksyä terroristista toimintaa. Eikä terroriteon kohteeksi joutunutta pidä lähteä syyllistämään. Voiko kaksoisstandardi ylipäänsä toimia missään tilanteessa? Essayah kysyi.

Hän vastasi myös kysymyksiin Ukrainan auttamisen jatkamisesta ja tuomitsi Venäjän harjoittaman pelin.

– Putinin hallinnon kanssa emme voi tehdä yhteistyötä. Se syyllistyy sotarikoksiin, ja sen on jouduttava siitä vastuuseen, ja myös osallistuttava Ukrainan jälleenrakentamiseen.

Essayah suhtautui kriittisesti ulkoministeriön työntekijöihin ja diplomaatteihin, jotka arvostelivat Suomen Lähi-idän politiikkaa ja Gaza-linjauksia kirjeessään ulkoministeri Elina Valtoselle. Asia herätti huomiota hallituksen riveissä tänään.

– Tämä kirje on aika poikkeuksellista virkamiesmenettelyä, maltillisia äänenpainoja viljelevä Essayah tyytyi kritisoimaan.

Tämä kirje on aika poikkeuksellista virkamiesmenettelyä. – Sari Essayah Yle TV1:ssä ulkoministerille lähetetystä kirjeestä

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjeen allekirjoittajien joukossa ei ollut yhtään suurlähettilästä tai vanhemman polven diplomaattia.

Essayah ohjeisti virkamiehiä lojaalisuuteen hallitukselle.

– Meillä ei ole ollut tapana vaihtaa virkakuntaa hallitusten vaihtuessa.

– Näille nuoremmille diplomaateille sanon, että tervetuloa mukaan politiikkaan, kun haluatte tehdä politiikkaa. Muuten toivotan menestystä uralla ja lojaalisuutta kullekin hallitukselle, Essayah lausui.

Yksi harvoista kevennyksistä – tunnetaanhan Essayah järjen äänenä ja toisaalta Yle tiukkana tenttijänä – koettiin aivan lopussa, kun Essayah vastasi yleisön lähettämiin kysymyksiin.

”Mistä saa litran maitoa kahdellakymmenelläyhdeksällä sentillä, niin kuin sanoitte Ilta-Sanomien vaalimessuilla?

– Tästä on kyllä tullut palautetta, Essayah myönsi.

– Melkein pussi päässä menin ministeriöön sen jälkeen, maa- ja metsätalousministeri jatkoi.

Se oli varmasti sellainen niin sanottu aivopieru. – Sari Essayah pieleenmenneestä hinta-arvauksesta

– Se oli varmasti sellainen niin sanottu aivopieru. Oli ollut puhetta siitä, että muutamalla kymmenellä sentillä sai jossain vaiheessa, kun oli hurja hintakilpailu ja jopa polkumyyntiä. Eihän se tämän päivän tilannetta vastaa.

– Tunnelma studiossa oli lämmin ja välittävä, vaikka vaalitentin kysymykset olivat tiukkoja ja ankaria, totesivat paikalla olleet KD-aktiivit. Tässä pääkaupunkiseudun KD-poliitikkoja naapurikunnista: Mila Lehtonen Tuusulasta, Pertti Järvenpää Espoosta ja Loviisa Kaartokallio Vantaalta.

Ylen tentit näkyvillä Yle Areenassa

Niin yksittäiset ehdokastentit kuin koko ehdokasjoukonkin tentit pääsee jälkikäteen näkemään Yle Areenassa.

Ylös