Kristiina Kunnas Näin ajattelen Sarista -sarjassa: Essayah’n kaltaisia poliitikkoja on harvassa

25.1.2024 klo 13:05 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Essayah olisi oiva valinta koko kansan presidentiksi, arvioi päätoimittaja Kristiina Kunnas.

Suomalaiset kiintyvät urheilusankareihinsa. Sari Essayah’n menestys kilpakävelijänä toi penkkiurheiluhullulle kansalle 1990-luvulla yhdet viimeisimmistä, alati harvinaisemmiksi käyvistä yleisurheilun arvokisojen kultamitaleista.

Valtakunnan politiikkaan tullessaan Essayah oli siis tunnettu maailman- ja euroopanmestari. Hän oli kuitenkin myös jo kokenut kuntapoliitikko sekä yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri ja ekonomi.

Vaaleista toisiin on KD-väki kuullut kampanjoidessaan tutun virren. ”Kunpa vain pääsisi äänestämään Essayah’aa. Kunpa hän olisi omassa vaalipiirissä ehdolla. Kunpa hän olisi isommassa puolueessa. Essayah sopisi ministeriksi. Essayah olisi loistava presidentti.”

Nyt on mahdollista äänestää arvostettua Saria koko maassa.

Essayah olisi oiva valinta koko kansan presidentiksi. Viisi vuotta Euroopan parlamentissa koulutti hänestä, ahkerimmasta mepistä, Euroopan ja ulkopolitiikan asiantuntijan. Hän on sekä maaseudun että metropolien tuntija. Hän jaksaa ajaa väsymättä vammaisten ja heikoimpien asiaa, ymmärtää viljelijöiden hädän, haluaa tukea ja vahvistaa yrittäjien asemaa. Hän on kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden vaalija. Maahanmuutto- ja siirtolaiskysymykseen hänellä on herkkä omakohtainen suhde, sillä hänessä on myös marokkolaisia geenejä.

Hän on sekä maaseudun että metropolien tuntija. Hän jaksaa ajaa väsymättä vammaisten ja heikoimpien asiaa, ymmärtää viljelijöiden hädän, haluaa tukea ja vahvistaa yrittäjien asemaa.

Kristillisdemokraatit ovat kiitollisina seuranneet Essayah’n uraa kuntapoliitikosta kansanedustajaksi, puoluesihteeristä Euroopan parlamentin jäseneksi, sitten puolueen puheenjohtajaksi ja uudelleen kansanedustajaksi ja viime kesänä ministeriksi ja presidenttiehdokkaaksi. Edes vakavan sairastumisen hetkellä 2019 Essayah ei vetäytynyt vaan päätti lähteä jatkokaudelle puheenjohtajana.

Ylpeä – vaikka Essayah itse välttelee ylisanoja – saisi puoluejoukkueen lisäksi olla koko Suomi. Tällaisia suoraselkäisiä ja kutsumustietoisia järjen äänen toimijoita politiikan huipulla ei ole monta.

Taitavat ja viisaat poliitikot kasvavat harvassa. Onneksi meillä on presidenttiehdokas Essayah.

kirjoittaja on KD-Lehden päätoimittaja, joka tutustui Sariin juttumatkalla korkean paikan leirillä Sankt Moritzissa Sveitsissä kesällä 1992

[email protected]

Pääkirjoitus on julkaistu KD-Lehden erikoisnumerossa, Pressayah-lehdessä, joulukuussa 2023. Pressayah-lehteä on jaettu Suomessa yli 100 000 kappaletta Essayah’n presidenttivaalikampanjan aikana.

Ylös