– Kristinuskon ajatus lähimmäisyydestä on paras lääke rasismia, antisemitismia ja ksenofobiaa vastaan, Sari Essayah sanoo

25.1.2024 klo 23:18 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri ja presidenttiehdokas Sari Essayah pitää kristillisyydestä kumpuavaa lähimmäisyysajattelua parhaimpana lääkkeenä ennakkoluuloja ja rasismia vastaan.

Essayah muistutti YLE:n suuressa vaalitentissä, että Suomessa on rasismia ja syrjiviä rakenteita. Myös antisemitismi nostaa ajoittain päätään; viime kesänäkin julkisuudessa käsiteltiin perussuomalaisen ministerin aiempia antisemitistisiä puheita.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaan mukaan kristillisestä arvoperinteestä nouseva lähimmäisyysajattelu on paras lääke rasismia, antisemitismia ja ksenofobiaa vastaan.

– Se tarkoittaa, että me ymmärrämme, että toinen ihminen on lähimmäinen riippumatta hänen taustastaan. Aiemmat sukupolvet ovat nämä arvot kouluopetuksessa ja pyhäkouluissa paljon paremmin sisäistäneet. Meidän pitää tänäkin päivänä uskaltaa opettaa näistä arvoista ja asioista.

Presidenttiehdokkailta kysyttiin, mitä Suomessa saa ja mitä ei saa sanoa.

Essayahin mukaan laissa on määritelty, että esimerkiksi kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai herjaus ovat sellaisia, jotka on määritelty rikoksiksi.

– Mutta se, että jos joku ihminen loukkaantuu jostakin asiasta ei kuitenkaan voi olla syy, miksi joku asia lähdettäisiin kriminalisoimaan. Länsimaisiin vapauksiin kuuluu myöskin hyvin laaja sananvapaus.

– Eri asia on sitten se, että meillä on käytöstavat. Voimme ymmärtää, että vaikkapa esimerkiksi toiselle ihmiselle pyhien asioiden esittämistä sillä tavalla, että se sattuu toisen ihmisen sisimpään, pitää välttää. Se kuuluu hyviin käytöstapoihin.

– Suomessa on uskonrauhanpykälä, jolla nimenomaisesti halutaan välttää se, ettemme toinen toisiamme loukkaa.

Ylös