Leila Laaksosen mielipidekirjoitus: Miksi juuri hartausohjelma joutui väistymään Yle Radio 1:ssä?

6.2.2024 klo 12:56 Mielipiteet & Blogit KD Lehti

Kirjoittaja Leila Laaksonen on pettynyt siihen, että aiemmin sunnuntaisin ennen puoltapäivää tulleet jumalanpalvelukset on siirretty iltalähetykseksi Yle Radio 1:ssä.

Ylen radion hartausohjelmiin Yle Radio 1:ssä tuli muutoksia tälle vuodelle. Itselleni tulivat muutokset tietoon oikeastaan vasta vuodenvaihteessa.

Suurin ihmetyksen ja hämmästyksen aiheeni koskee sunnuntaisin klo 11–12 lähetettyjä jumalanpalveluksia, jotka ovat olleet ortodoksisen kirkkokunnan, katolisten ja vapaiden hengellisten seurakuntien tilaisuuksien radiointeja. Niiden lähetysaika onkin nyt muutosten jälkeen klo 20–21!

Vastaavasti lähetetään sunnuntaisin klo 11–12 Muistojen bulevardi. Eihän Muistojen bulevardia ole milloinkaan lähetetty sunnuntaisin. Lukemani tiedon mukaan hartausohjelmien muutoksia on perusteltu Yle Puhe -kanavan lopettamisella. En osta tätä perustelua. Se on varsin kyseenalainen ja keinotekoinen.

Lukemani tiedon mukaan hartausohjelmien muutoksia on perusteltu Yle Puhe -kanavan lopettamisella. En osta tätä perustelua.

Tuli kyllä mieleeni, että mistä kuulija voi edes tietää tästä lähetysajan muutoksesta. Illalla yleensä katsellaan uutislähetys klo 20.30. Ei tuolloin osata radiota kuunnella kesken kaiken. Jotenkin tulee mieleeni, että ei ole niin väliä, milloin mitäkin lähetetään. Miksi juuri hartausohjelma on se, joka joutuu väistymään?

Olen kysynyt ortodoksisen kirkon puolelta asiaa ja saanut vastauksen, että heiltä on oltu mukana neuvotteluissa ja että muutos on ollut kompromissi, johon päädyttiin, mutta että tilanne ei ole heidän kannaltaan ihanteellinen. Ortoksisella kirkkokunnalla on meillä kuitenkin valtionkirkon asema.

Itse olen luterilaisen seurakunnan jäsen mutta olen kuunnellut usein sunnuntaisin myös ortodoksisia palveluksia.

Leila Laaksonen
Lahti

Ylös