Hallitus ”eurooppalaistaa” alkoholipolitiikkaa – Päivi Räsäsen mielestä valmistustaparajoite on uudistuksen ainut hyvä puoli

23.2.2024 klo 10:26 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen näkee hallituksen aikeissa liberalisoida alkoholipolitiikkaa vain yhden hyvän puolen: Valmistustaparajoitteesta on pidetty kiinni, jotta enintään 8 prosenttisia alkoholisekoitteita, limuviinoja, ei myytäisi ruokakaupoissa.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa asteittain ”eurooppalaisella tiellä”. Ensimmäinen askel alkoholin myynnin maltillisessa vapauttamisessa on se, että ruokakaupoissa voisi jatkossa myydä myös vahvoja oluita ja siidereitä sekä mietoja viinejä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen on esityksen osalta tyytyväinen vain siihen, että enintään 8 prosenttisten alkoholijuomien tuomisessa ruokakauppoihin on sovellettu valmistustaparajoitetta.

– Tälle linjalle on vahvat terveyspoliittiset perustelut, Räsänen sanoi.

Hän muistuttaa, että makeat sekoitteet ovat nuorten ja naisten mieleen ja naiset kestävät alkoholia miehiä heikommin. Nuorten naisten alkoholinkäyttö vaarantaa myös lasten terveyden.

– On muistettava, että joka vuosi syntyy 600—3 000 lasta, joita äidin alkoholinkäyttö on vaurioittanut pysyvästi.

Sen sijaan Räsänen pitää hyvänä asiana, että alkoholin kokonaiskulutus, etenkin nuorten alkoholinkäyttö, on ollut Suomessa laskussa.

– Mutta olen kyllä tämän esityksen osalta huolestunut siitä, että tällaisenaankin se merkittävästi laajentaa alkoholin saatavuutta. Alkoholin käytön haittojen välittömät kustannukset ovat miljardin euron luokkaa vuosittain. Hyvinvointialueet, poliisi, oikeuslaitos ovat jo nyt kuormittuneita alkoholihaittojen vuoksi. On tärkeämpää suojella ihmisiä kuin edistää alkoholimarkkinoita, ja sen vuoksi olen tästä esityksestä huolestunut, Räsänen kertoo.

Ministeri Grahn-Laasosen puolestaan kertoo, että seuraavat askeleet alkoholipolitiikan maltillisessa vapauttamisessa ovat jo valmistumassa.

– Seuraavaksi tuomme eduskuntaan alkoholijuomien verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen mahdollistavan esityksen. Tulemme myös selkeyttämään rajat ylittävää etämyyntiä koskevan sääntelyn. Tällä vaalikaudella selvitämme myös viinien tuomista ruokakauppoihin sekä alkoholisääntelyn siirtämistä sosiaali- ja terveysministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. Selvitykset käynnistyvät tänä keväänä ja valmistuvat hallituksen puoliväliriiheen mennessä, hän kertoo.

Ylös