Eija-Riitta Korhola avaa blogissaan, miksi lähtee KD-ehdokkaana eurovaaleihin: ”Ympyrä sulkeutuu – 25 vuotta sitten ensi kerran”

6.3.2024 klo 11:25 Politiikka Kristiina Kunnas

– Voisin toki jäädä jo täyspäiväiseksi mummoksi, mutta en ole osannut vielä lopettaa poliittista ajattelua, Eija-Riitta Korhola toteaa blogissaan. Korhola lähtee tavoittelemaan europarlamentaarikon paikkaa Kristillisdemokraattien ehdokkaana – kuten teki jo 1999.

Kokenut kolmen kauden meppi Eija-Riitta Korhola Helsingistä nimettiin tänään KD:n ehdokkaaksi eurovaaleihin yhdessä oulaistelaisen Matti Heikkisen, jyväskyläläisen Marika Visakorpi-Kemppaisen ja pedersöreläisen David Petterssonin kanssa.

Korhola kirjoittaa blogissaan vastanneensa myöntävästi kristillisdemokraattien pyyntöön asettua ehdolle vuoden 2024 eurovaaleissa. Viestipalvelu X:ssä aktiivinen Korhola tunnetaan Sopivan hankalana naisena. Hän otsikoi bloginsa: ”Sopivan hankala nainen lähtee eurovaaleihin.”

– Samalla ympyrä sulkeutuu: 25 vuotta sitten, 1999, olin heidän sitoutumattomana ehdokkaanaan samoissa vaaleissa, ja se johti viidentoista vuoden jaksoon meppinä Euroopan kansanpuolueen EPP-ryhmässä, Korhola toteaa.

Korholan teemoina neljännesvuosisata sitten olivat ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet.

– Kolmas ii, Itämeri tuli vuoden 2004 vaaleissa. En nytkään ole niistä kaukana, mutta näkökulmani politiikkaa tehdessä on muuttunut. Myös maailma on muuttunut, Korhola huomauttaa.

– Ilmastonmuutos on osoittautunut luultua paljon monimutkaisemmaksi kysymykseksi ja ilmastopolitiikka ilkeäksi ongelmaksi. Lisäksi olen seurannut tuota politiikkaa läheltä niin Kiinassa, Intiassa kuin Japanissakin. Siksi kannan suurta huolta sellaisesta ilmastopolitiikasta, joka ei auta itse ongelmassa mutta nostaa kustannuksia, tuhoaa työpaikkoja, hyvinvointia ja vaarantaa huoltovarmuuden. Olen kirjoittanut aiheesta paljon, väitöskirjaa myöten, filosofian tohtoriksi väitellyt Korhola toteaa.

Kun Eija-Riitta Korhola, 64, aloitti politiikassa, hän oli nuorten koululaisten äiti.

– Nyt olen kouluikäisten lasten isoäiti. Voisin toki jäädä jo täyspäiväiseksi mummoksi, mutta en ole osannut vielä lopettaa poliittista ajattelua, kuten blogistani näkee, hän kirjoittaa.

Korhola kertoo taustalla olevan vakavan huolen.

– Filosofi Francis Bacon sanoi aikoinaan, että se jolla on lapsia on antanut kohtalolle panttivankeja. Isoäidiksi tultuani ymmärsin, että se jolla on lapsenlapsia, on antanut tulevaisuudelle panttivankeja.

– Minulla on tuolla tulevaisuuden verhon takana jotain niin järjettömän rakasta, että se särkee sydäntä. Haluan tehdä kaikkeni, että he saisivat elää Euroopassa, jossa on rauha, ihmisoikeudet, hyvinvointi ja terveet arvot, Korhola sanoittaa.

Kristillisdemokraatit ovat minulle luonteva valinta monesta syystä. Jatkaisin siinä samassa poliittisessa perheessä, jonka EU:ssa jo tunnen.

Korhola toteaa, että Kristillisdemokraatit on hänelle luonteva valinta monesta syystä.

– Jatkaisin siinä samassa poliittisessa perheessä, jonka EU:ssa jo tunnen. Koko aikuisikäni ja koko poliittisen urani aikana, sekä KD:ssa ja Kokoomuksessa ollessani, olen määritellyt itseni eurooppalaiseksi kristillisdemokraatiksi, hän sanoo.

Korhola opiskeli nuorena Wienin yliopistossa.

– Siellä ollessani havaitsin eurooppalaisten kansanpuolueiden, EPP-perheen, ratkaisevan merkityksen sotien jälkeiselle Euroopalle.

– Tätä arvomaailmaa olen edustanut myös Kokoomuksessa. Ne ongelmat, joiden vuoksi lähdin vuonna 2003 Kristillisdemokraateista, on toivoni mukaan ratkaistu puolueen laadittua eettiset säännöt vaalikamppailuja varten, Korhola kirjoittaa.

Korhola kertoo, että hänellä on edelleen erittäin hyvät välit Kokoomuksen kenttään, ja että puolueen kannattajakunta on tullut hänelle rakkaaksi.

– Jätin kuitenkin Kokoomuksen vuosi sitten syistä, joita tuolloin selostin blogissani. Näistä aiheista ja suhteesta Kokoomukseen olen kirjoittanut perinpohjaisemmin teoksessa Ilkeitä ongelmia – tarinoita politiikasta (Tammi 2020). Kuvaan siinä muun muassa tilannetta keväällä 2019, jolloin pääsy Kokoomuksen ehdokaslistalle evättiin minulta alkuun.

Korhola joutui tekemään poikkeuksellisen lyhyen kampanjan.

– Siitä huolimatta tulos oli kova: olin ensimmäisellä varasijalla lähes 43 000 äänellä.

Eija-Riitta Korholalta tuki Sari Essayah’n linjalle – ”Pidän häntä uskottavimpana ja osaavimpana puoluejohtajana”

Eija-Riitta Korhola haluaa ehdokkuudellaan antaa tuen puolueen puheenjohtajan, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n linjalle.

– Pidän häntä Suomen poliittisen kentän uskottavimpana ja osaavimpana puoluejohtajana. Essayah’n osaamista tarvitaan kipeästi juuri nyt Suomessa. Hän on tehnyt uskomattoman sitkeää ja pitkäjänteistä työtä, ja kun arvioin puolueen Eurooppa-, talous-, energia- tai ilmastolinjauksia, ne vastaavat omia näkemyksiäni.

Essayah’n osaamista tarvitaan kipeästi juuri nyt Suomessa. – KD:n eurovaaliehdokas Eija-Riitta Korhola

Korhola löytää nimekkään vertailukohdan omalle paluulleen.

– Sanottakoon nyt kuitenkin, etten ole tässäkään siirrossa yksin. Winston Churchill (1874-1965) teki vastaavan loikan konservatiiveista liberaaleihin ja takaisin. Näin hän kommentoi vaihtoaskeliaan: ’Anyone can rat, but it takes a certain amount of ingenuity to re-rat.’ Eli: Kuka tahansa voi vaihtaa puoluetta, mutta vaatii tietyn määrän kekseliäisyyttä tehdä se vielä uudestaan.

Korholan kevään vaalikampanjaa voi seurata hänen sivuiltaan. Hän on tavoitettavissa monessa paikassa. Aikataulu päivittyy.

– Yksi varma klassikko on tietenkin Yrjönpäivän bileet 23. huhtikuuta ja Suomen suurin oksennuspussinäyttely, joka toimii jälleen kerran kampanjani lanseerauksena, toteaa lentoyhtiöiden oksennuspusseja jo vuosikymmenten ajan kerännyt Korhola.

KD nimennyt nyt 10 eurovaaliehdokasta

Kristillisdemokraatit on nimennyt 10 ehdokasta kesäkuun EU-vaaleihin. KD:n vaaliteema on Järjen ääni Euroopassa. Ehdokkaisiin voi tutustua täällä.

KD:n 23. helmikuuta ja 6. maaliskuuta nimetyt ehdokkaat ovat: tiimipäällikkö Matti Heikkinen (Oulainen), valtiotieteiden maisteri, eduskunta-avustaja Katriina Hiippavuori (Masku), filosofian tohtori, tietokirjailija Eija-Riitta Korhola (Helsinki), yleislääketieteen erikoislääkäri, varakansanedustaja Ari Mönttinen (Lohja), maanviljelijä, teologian maisteri David Pettersson (Pedersöre), emeritusprofessori Tapio Puolimatka (Jyväskylä), ekonomi, palvelujohtaja Aki Ruotsala (Seinäjoki), tradenomi, toiminnanjohtaja Tommi Terä (Turku), koulunkäynninohjaaja, perhehoitaja Ann-Niina Turunen (Lappeenranta) ja aluesyyttäjä, varatuomari Marika Visakorpi-Kemppainen (Jyväskylä).

Ylös