KD Nuoret: Eutanasiaa ei pidä sallia

12.3.2024 klo 16:24 Politiikka Samuli Rissanen

– Eutanasiaa ei voi hallita, kristillisdemokraattiset KD Nuoret muistuttaa kannanotossaan.

KD Nuoret kannattaa Suomeen elämän ja valon kulttuuria, jossa eutanasian sijaan panostetaan laadukkaaseen saattohoitoon. Kaiken lääketieteellisen toiminnan keskiössä tulee olla elämän suojeleminen.

KD Nuoret ottaa aiheeseen kantaa samalla, kun kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi on kerännyt tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta, eli aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloitteella pyritään rajaamaan eutanasia kuolemaan johtaviin sairauksiin.

KD Nuorten mielestä kansalaisaloite viitoittaa Suomea seuraamaan monen muun Euroopan maan tietä. Muualla Euroopassa on kuitenkin esimerkkejä siitä, miten eutanasiaa käytetään laajasti erilaisissa tapauksissa.

Belgiassa 23-vuotias nainen päätti elämänsä eutanasialla kärsittyään stressistä ja mielenterveysongelmista 2016 ISIS:n Brysselin lentokenttäiskun jälkeen. Vastaavia esimerkkejä eutanasian käyttämisestä mielenterveysongelmaisiin ihmisiin on lukuisia, KD Nuoret toteaa.

KD Nuorten puheenjohtaja Jere Tuononen arvioi, että kun ihmisen oma tahto nostetaan nykyisessä poliittisessa keskustelussa tärkeimmäksi hyveeksi, niin eutanasialla ehdotetut rajat ovat vain väliaikaisia.

– Viestin tulee olla selkeä: Suomeen ei tule sallia eutanasiaa vaan korostaa elämää ja valoa tunnelin päässä.

– Viestin tulee olla selkeä: Suomeen ei tule sallia eutanasiaa vaan korostaa elämää ja valoa tunnelin päässä.

KD Nuorten kannanotossa todetaan: Vaikka eutanasian kannattajat korostavat ihmisen omaa tahtoa, niin ajatus voi kääntyä päinvastoin. Mikäli erityisesti vanhemmille ihmisille tarjotaan eutanasiaa, niin he voivat kokea painetta sen valitsemiseen. Vanha ihminen voi kokea itsensä painolastiksi ja kulueräksi, josta yhteiskunta pääsee eroon eutanasialla.

– Eutanasian loputtoman polun sijaan Suomen tulee luoda ihmisille toivoa ja kertoa jakamattomasta ihmisarvosta. Jokaisen ihmisen elämällä on merkitystä riippumatta siitä, mitä hän kulloinkin kokee elämässään. Jokaisella ihmisellä on merkitystä.

– Terveydenhuollossa ihmisen elämän puolesta tulee taistella oli kyse sitten fyysisestä tai henkisestä sairaudesta. Lääkärinvala velvoittaa terveyden ylläpitämiseen, edistämiseen ja sairauksien parantamiseen, KD Nuoret toteaa.

 

Ylös