”Potilaita ei pidä ryhtyä surmaamaan” – Päivi Räsäsen mielestä terveydenhuollon etiikka ja saattohoidon keinovalikoima eivät puolla eutanasiaa

22.3.2024 klo 14:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja, lääkäri, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsäsen mielestä lääkäreille ei pidä sälyttää tehtäväksi potilaiden surmaamista.

Kansalaisaloite eutanasiasta on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Päivi Räsänen toivoo, että sille käy samoin kuin vuonna 2018, jolloin eduskunta hylkäsi edellisen asiaa koskevan aloitteen.

Eutanasialain tarvetta perustellaan parantumattomasti sairaan potilaan kärsimyksillä ja hänen itsemääräämisoikeudestaan johdetulla oikeudella kuolla.

Räsäsen mielestä terveydenhuollon etiikka ja saattohoidon keinovalikoima eivät puolla kumpaakaan perustelua.

– Lääkärin koulutus perustuu ihmisen elämän suojelemiseen, sairauksien ja oireiden hoitamiseen, ei elämän lopettamiseen.

– Lääkärin koulutus perustuu ihmisen elämän suojelemiseen, sairauksien ja oireiden hoitamiseen, ei elämän lopettamiseen. Saattohoidon menetelmät ovat kehittyneempiä kuin koskaan historiassamme. Kipua ja ahdistusta voidaan hallita ja kärsivä potilas voidaan tarvittaessa sedatoida, vaivuttaa uneen, Räsänen sanoo.

Eutanasian sijaan tarvitaan hänen mukaansa kattavaa ja laadukasta saattohoitoa.

Räsänen muistuttaa, että toiveet eutanasiasta perustuvat usein virheellisiin käsityksiin.

– Eutanasia ei merkitse hyödyttömistä hoidoista luopumista tai vahvaa kivunlievitystä. Eutanasiassa potilaalle annetaan myrkkyä, tavallisimmin ruiskeena käsivarteen, tarkoituksena surmata hänet.

Räsänen pitää Alankomaiden kehitystä varoittavana esimerkkinä. Alankomaissa hallitus on päättänyt sallia eutanasian eli armokuoleman myös alle 12-vuotiaille lapsille.  Eutanasian piiriin on otettu myös dementiapotilaita ja psykiatrisesti sairaita ilman heidän selvää suostumustaan.

Eutanasia ja itsemurhassa avustaminen vaikuttavat niitä suorittaviin lääkäreihin. Eutanasian suorittamisen jälkeen 72-80 prosentilla lääkäreistä on tunne-elämän vaikeuksia. Peräti 45 prosenttia hollantilaislääkäreistä koki omaisten tai yhteiskunnan painostusta eutanasian suorittamiseen.

– Suomalainen yhteiskunta kykenee hoitamaan jokaisen kuolevan tasokkaasti ja ihmisarvoisesti, kun vain yhdessä niin päätämme tehdä. Potilaita ei pidä ryhtyä surmaamaan, Räsänen vetoaa.

Ylös