Savo-Karjalan varakansanedustaja Ahti-Pekka Vornanen: ”Vääryys viljelijöille olisi pitänyt korjata jo vuosikausia sitten”

23.3.2024 klo 09:15 Politiikka Kristiina Kunnas

– Korvauskelvottomien peltojen osalta on nyt linjattu ja korjattu siten, kuten olisi pitänyt tehdä jo vuosikausia sitten – mutta ei tehty, puuskahtaa nautakarjan kasvattaja Ahti-Pekka Vornanen. Vieremäläinen KD-varakansanedustaja osallistui ruokamarssi-tilaisuuden paneeliin perjantaina Kuopion torilla.

Ahti-Pekka Vornanen on pitkään ollut viljelijöiden, ruoantuottajien sekä maatalouden puolestapuhuja. Viime kevään eduskuntavaaleissa hän nousi ensikertalaisena varakansanedustajaksi. Vornanen oli Savo-Karjalassa Kristillisdemokraattien listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n erityisavustaja Iina Mattila vahvisti Savon Sanomissa (22.3.), että asetus korvauskelvottomien peltojen saattamiseksi tukien piiriin etenee. Savon Sanomien mukaan valtioneuvosto päättää asetuksesta näillä näkymin tämän vuoden lopulla.

– Asia on monimutkainen, ja se edellyttää muutoksia pariinkin asetukseen ja mallia, jolla korvauskelpoisuudet jaetaan. Ideana on joka tapauksessa se, että hallitusohjelman kirjaus toteutuu, Mattila totesi Savon Sanomissa.

Naudanlihantuottaja Ahti-Pekka Vornanen oli laatimassa hallitusohjelman kirjauksia viime keväänä Säätytalolla.

Vornanen lähti perjantain ruokamarssille tutusti muita mukaan kutsuen.

– Tulkaahan Kuopion torille. Puhumme ruokaturvasta. Suomessa on 40 000 maatilaa, mutta ruokaa tuottaa vain noin 8 000.

Valtion taloudesta puhutaan faktat oikein ja edellä, mutta ruokaturvasta höpistään mitä sattuu. – Ahti-Pekka Vornanen

– Aikaa ei ole enää hukattavaksi. Valtion taloudesta puhutaan faktat oikein ja edellä, mutta ruokaturvasta höpistään mitä sattuu, Vornanen kritisoi.

– Viimeisin höpinä on tältä viikolta: ennustettiin, että kymmenen vuoden päästä tiloja on enää 31 000. Tuleeko tämä vähennys pelkästää hömppäheinän viljelijöistä? Ei tule – eiväthän he ole investoineet eikä heillä ole velkaa, Vornanen jatkaa.

Kuopion torille jyristeli viitisenkymmentä traktoria.

Paneelin teksti julisti: ”Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?”

Naudanlihantuottaja Vornanen osallistui paneeliin. Muut olivat  Sampa Paananen, nuori viljelijä Keiteleeltä, Svon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren, kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk) sekä europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk). Juontajana oli MTK:n Kati Partanen.

Kuopion torille jyristeli perjantaina 22. maaliskuuta viitisenkymmentä traktoria. Viljelijät ja ruoantuottajat ovat ahdingossa. (Kuva Sirpa Lintunen)

Joensuun puoluekokous 2023

Kristillisdemokraattien Savo-Karjalan varakansanedustaja Ahti-Pekka Vornanen kuvattiin Joensuun torilla Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa elokuun lopulla 2023. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös