Kristillisdemokraateilla 10 ehdokasta eurovaaleissa – Kokenein on 15 vuotta parlamentissa vaikuttanut Eija-Riitta Korhola

25.3.2024 klo 20:07 Politiikka Kristiina Kunnas

Valta vaihtuu Brysselissä kesäkuun vaalien jälkeen. KD:n 10 ehdokkaan porukasta löytyy vankkaa kokemusta niin eri aloilta kuin myös politiikan päättäjän paikoilta. Esittelemme Kristillisdemokraattien kymmenikön.

Kristillisdemokraattien ensimmäiset kuusi ehdokasta kesäkuun eurovaaleihin nimettiin 23. helmikuuta. He ovat valtiotieteiden maisteri, eduskunta-avustaja Katriina Hiippavuori Maskusta, yleislääketieteen erikoislääkäri, varakansanedustaja Ari Mönttinen Lohjalta, emeritusprofessori Tapio Puolimatka Jyväskylästä, ekonomi, palvelujohtaja Aki Ruotsala Seinäjoelta, tradenomi, toiminnanjohtaja Tommi Terä Turusta ja koulunkäynninohjaaja, perhehoitaja Ann-Niina Turunen Lappeenrannasta.

Kymmenen ehdokkaan lista täyttyi keskiviikkona 6. maaliskuuta. Filosofian tohtori ja tietokirjailija Eija-Riitta Korholan ohella ehdolle asetettiin tiimipäällikkö Matti Heikkinen Oulaisista, maanviljelijä, teologian maisteri David Pettersson Pedersörestä ja aluesyyttäjä, varatuomari Marika Visakorpi-Kemppainen Jyväskylästä.

Liike Nyt tiedottaa omista ehdokkaistaan sitä mukaa kuin heitä nimetään. Teknisessä vaaliliitossa olevat Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt asettavat kumpikin tasan 10 ehdokasta.

Teknisessä vaaliliitossa olevat Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt asettavat kumpikin tasan 10 ehdokasta.

Matti Heikkinen, Oulainen

Vireä ja nuorekas joskin jo yli viisikymppinen aito arvokonservatiivimies Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista. On sammutettu ja pelastettu, on lennetty lentokonetta ja johdettu valokuituverkon rakentamista ja nyt pyöritetään tuulimyllyjä.

Lähes kaikki arki-illat menevät luottamustehtävissä ja loput tyttärien hevosharrastuksen parissa. Perheeseen kuuluu rakas ja kärsivällinen aviovaimo, kaksi tytärtä, pari hevosta, kissa, koira ja pari kania. Soittanut samassa porukassa vetopasuunaa jo rapiat 40 vuotta.

Matti Heikkinen

Matti Heikkinen on 52-vuotias tiimipäällikkö, Oulaisten kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu.

Katriina Hiippavuori, Masku

Valtiotieteiden maisteri ja sosionomi. Valittiin elokuun puoluekokouksessa 2023 KD:n 2. varapuheenjohtajaksi. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa sai hyvän äänisaaliin (3 500) Varsinais-Suomessa, ja osoitti, että Järjen äänelle päätöksenteossa on tarvetta. Kansanedustajan paikka jäi vielä haaveeksi. Naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Sari Essayah’n eduskunta-avustaja.

EU-vaalit 2024

Katriina Hiippavuori on 38-vuotias eduskunta-avustaja, Maskun kunnanvaltuutettu ja Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtaja.

Eija-Riitta Korhola, Helsinki

Europarlamentaarikkona kolme kautta 1999–2014, päävaliokuntina ympäristö-, energia ja teollisuus sekä sisämarkkinat, jossa toimi varapuheenjohtajana. Työskennellyt clean tech -yritysten parissa hallitusammattilaisena, EU:n talous- ja sosiaalikomiteassa, Japanin hallituksen ilmastofoorumin ICEFin johtoryhmän jäsenenä sekä vierailevana vanhempana tutkijana Pekingin Tsinghua-yliopistossa. Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestö First Step Forumin puheenjohtaja. Kirjoittaa poliittisista ja hengellisistä aiheista kirjoja, kolumneja sekä blogia. Aktiivinen viestipalvelu X:ssä.

Eija-Riitta Korhola, on 64-vuotias ilmastopolitiikasta väitellyt filosofian tohtori. Hän on toiminut aiemmin kolme kautta 1999–2014 Euroopan parlamentissa.

Ari Mönttinen, Lohja

Lohjan kaupunginvaltuutettu, Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu ja varakansanedustaja. Perustelee ehdokkuutta Euroopan parlamenttiin: ”Parlamentin päätösten tavoitteena on lisätä 450 miljoonan eurooppalaisen hyvinvointia ja rakentaa sekä alueellaan että naapureilleen parempaa tulevaisuutta. Sitä haastaa Venäjä, jonka tavoitteet ovat epäselvät mutta keinot väkivaltaiset, tuhoisat ja ihmisarvosta piittaamattomat.”

EU-vaalit 2024

Ari Mönttinen on 65-vuotias yleislääketieteen erikoislääkäri, Lohjan kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu.

David Pettersson, Pedersöre

Teologian maisteri, maatalousyrittäjä ja viiden lapsen isä. Toimii Pedersören kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtajana. 15 vuotta politiikassa on vahvistanut sen, ettei voisi olla missään muussa puolueessa. Oli rakentamassa Säätytalolla Orpon hallituksen maa- ja metsäpoliittista ohjelmaa: ”Maataloutta vaivaa kannatuskriisi. Ratkaisuja on löydyttävä.”

David Pettersson 2021

David Pettersson on 42-vuotias maatalousyrittäjä, Pedersören kunnanvaltuutettu, Pohjanmaan aluevaltuutettu ja Kristillisdemokraattien 3. varapuheenjohtaja.

Tapio Puolimatka, Jyväskylä

Kasvatuksen teorian ja tradition emeritusprofessori ja käytännöllisen filosofian dosentti. Suosittu ja kysytty puhuja, joka vierailee säännöllisesti eri puolilla Suomea. Teesejä: EU:n kehityssuunta on palautettava kohti löyhempää sopimusperusteista itsenäisten valtioiden yhteisöä. EU-budjetti tulisi pienentää alle 0,5 %:iin euroalueen bruttokansantuotteesta.

EU-vaalit 2024

Tapio Puolimatka on 70-vuotias emeritus professori, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen aluevaltuutettu.

Aki Ruotsala, Seinäjoki

Kokenut KD-poliitikko: toiminut sekä KD Nuorten puheenjohtajana 2011–2012 että puoluevaltuuston puheenjohtajana 2015–21. Valittiin jo 23-vuotiaana Kauhavan kaupunginvaltuutetuksi. Varakansanedustajana 2019–23. Palvellut rauhanturvaajana. Perheenisä. Aktiivinen viestipalvelu X:ssä.

EU-vaalit 2024

Aki Ruotsala on 38-vuotias palvelujohtaja sekä Seinäjoen kaupunginvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.

Tommi Terä, Turku

Poliitikko, tradenomi ja tuleva valtiotieteiden maisteri. Toimii Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtajana ja oli Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön KD Nuorten pääsihteerinä 2021–23. ”EU:n on oltava yhteisö, jossa jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan ja maita kohdellaan oikeudenmukaisesti.

EU-vaalit 2024

Tommi Terä on 35-vuotias tradenomi ja Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtaja.

Ann-Niina Turunen, Lappeenranta

Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu, Etelä-Karjalan maakuntavaltuutettu sekä 1. varavaltuutettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Irti Huumeista ry:n ja Käpy ry:n jäsen sekä Surevan kohtaaminen -hankkeen kouluttama kokemusasiantuntija. Toimii Kristillisdemokraattien Kymen piirin puheenjohtajana ja on puoluehallituksen jäsen. Perustamallaan Hauras Elämä -sivulla Facebookissa on lähes 10 000 seuraajaa.

EU-vaalit 2024

Ann-Niina Turunen on 49-vuotias koulunkäynnin ohjaaja ja perhehoitaja, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu ja FB:n Hauras elämä -sivun perustaja.

Marika Visakorpi-Kemppainen, Jyväskylä

Pitkäaikainen KD-poliitikko, kaupunginvaltuutettu ja nyt myös aluevaltuutettu, jolla ollut lukuisia luottamustoimia.  Harrastaa lukemista ja liikuntaa. Rohkea tarttumaan asioihin: ”Työ ja politiikka ovat opettaneet sekä harkintaa että rohkeutta.”

Haluaa EU:n pitävän huolta kilpailukyvystään ja huoltovarmuudestaan, mutta jättävän jäsenvaltioille lähellä tehtävät päätökset.

Marika Visakorpi on 54-vuotias aluesyyttäjä ja varatuomari, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen aluevaltuutettu.

 

Europarlamenttivaalit 9. kesäkuuta

Ennakkoäänestys kotimaassa 29.5–4.6.

Euroopan parlamentin kausi on viisivuotinen.

Suomesta valitaan 15 edustajaa, kun kaudella 2019–24 edustajia on ollut 14.

Ehdokkaat ovat esittelyssä KD:n verkkosivuilla kd.fi

 

 

Ylös