”Haluamme vastauksen siihen, miten on mahdollista, että 12-vuotias lapsi on päässyt aseeseen käsiksi” – Ministerit kommentoivat suomalaisia järkyttänyttä kouluampumista

2.4.2024 klo 15:28 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Petteri Orpo, sisäministeri Mari Rantanen ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson ovat pitäneet yhteisen tiedotustilaisuuden koskien Vantaan kouluampumista.

Vantaan Viertolan koulun ampumavälikohtaus on järkyttänyt syvästi suomalaisia. Eduskunnassa asiaa kommentoivat pääministeri Petteri Orpo, sisäministeri Mari Rantanen ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

Orpon mukaan kyseessä on ”karmea tarina joka selvitetään perinpohjin ja tarvittavat muutokset tehdään”. Hän vakuutti, että tapaus käydään hyvin huolella läpi. Pääministeri päätti tiedotustilaisuuden toteamalla, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin on kyettävä ennaltaehkäisemään paremmin.

– On selvää, että aivan liian moni nuori painii mielenterveysongelmien kanssa.

– On selvää, että aivan liian moni nuori painii mielenterveysongelmien kanssa. Meidän täytyy pystyä varhaisemmin puuttumaan näihin asioihin.

Sisäministeri Mari Rantanen sanoo, että kaikki haluavat tällä hetkellä vastauksen siihen, miten on mahdollista, että 12-vuotias lapsi on päässyt aseeseen käsiksi.

Myös Henrikssonin mukaan ilmassa on nyt enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: Mistä aseet tulevat, kuinka 12-vuotias on saanut sen haltuunsa, tuonut sen kouluun ja päättänyt ampua luokkatovereitaan.

Ministerien ajatukset ovat erityisesti nyt uhrien, heidän läheistensä ja Viertolan koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan luona.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kehottaa muistamaan koko kouluyhteisöä rukouksin.

–  Kouluampuminen järkyttää meitä kaikkia, lämmin osanotto läheisille, voimia ja toipumista koko kouluyhteisölle. Muistetaan rukouksin, ja tarjotaan tukea ja apua, Essayah kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan sisäministeriö määrää valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan Viertolan kouluampumisen johdosta huomenna keskiviikkona 3. huhtikuuta 2024.

Sisäministeriö toivoo koko Suomen yhtyvän suruliputukseen.

Eduskunnassa on puolestaan huomenna, 3.4.2024 klo 14 on täysistunnon alussa hiljainen hetki Vantaan kouluampumisen johdosta.

Tällä hetkellä Vantaan Viertolan koulun ampumisvälikohtauksesta tiedetåän se, että poliisi sai siitä hälytyksen klo 9:n jälkeen aamulla. Poliisin mentyä paikalle, ampuja oli jo poistunut, mutta koululta löytyi kolme noin 12-vuotiasta uhria, joista yksi on kuollut, ja kaksi loukkaantunut vakavasti. Poliisi otti epäillyn ampujan kiinni noin tuntia myöhemmin Siltamäestä. Epäillyllä oli yhä hallussaan käsiase, joka oli luvallinen ja kuuluu epäillyn lähiomaiselle.

Koska epäilty ampuja on 12-vuotias, hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan.

Ylös