”Lapsettomien miesten osuus saattaa olla maailman suurin” – Peter Östman muistuttaa alhaisen syntyvyyden olevan Suomen suurin kriisi

4.4.2024 klo 17:20 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että syntyvyyden sukellus on Suomen suurin kriisi.

Östman siteerasi eduskunnan täysistunnossa Suomen Yrittäjien pääekonomistia, Juhana Brotherusta.

– Olemme yksi maailman harmaantuvimmista maista.

Ikärakenteen voimakas vinoutuminen aiheuttaa pitkälti myösjulkisen talouden pysyvien menojen ja tulojen epäsuhdan sekä pahenevan työvoimapulan, esimerkiksi hyvinvointialueille.

Lapsettomaksi jäävien miesten osuus saattaa Suomessa olla maailman suurin. Yksinelävät lapsettomat myös syrjäytyvät helpoiten.

Östman muistutti, että 40– 49-vuotiasta naisista lapsettomia on joka viides, ja samanikäisistä miehistä lähes joka kolmas. Lapsettomaksi jäävien miesten osuus saattaa Suomessa olla maailman suurin. Yksinelävät lapsettomat myös syrjäytyvät helpoiten.

– Kristillisdemokraatit pitävät erittäin tärkeänä, että väestökehityksen surulliset käyrät saadaan kääntymään. Haluaisinkin kysyä, että millä toimenpiteillä hallitus aikoo parantaa perheen perustamisiässä olevien tulevaisuudenuskoa, perhemyönteistä ilmapiiriä ja syntyvyyden nousua.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi, että syntyvyyden romahdus on sekä yhteiskunnalle että yksilötasolla erittäin kipeä asia.

– Syntyvyyttä ei voida suoraan eduskunnasta käsin edistää kovinkaan tehokkaasti, koska kyse on yksityisen elämän asioista, hän sanoi.

Joitain asioita kuitenkin on ministerin mukaan keinovalikoimassa: Hallitus on jo päättänyt hedelmöityshoitojen Kela-korvauksien palauttamisesta.

– Tarkoitus on nostaa sitä tasoa merkittävästi niin, että lapsettomuudesta kärsiviä voidaan tehokkaammin auttaa eli hedelmöityshoitojen kela-korvaukset palautetaan korotettuna ensi vuoden alusta, Grahn-Laasonen kertoi.

Samalla on käynnistetty väestöpoliittisen selonteon valmistelu.

– Jos on haettavissa sitten muitakin keinoja. Syrjäytyminen ja työttömyys ennustaa myöskin korkeampaa lapsettomuutta, niin näihin juurisyihin on tärkeä puuttua.

Ylös