”Lähdin EU-vaaleihin, koska Euroopan puolustaminen on nyt tärkeää” – Navalnyin kuolema ja itänaapurin synkkenevä kehitys herätti ja sisuunnutti Marika Visakorpi-Kemppaisen

5.4.2024 klo 15:09 Viikon valtuutettu Samuli Rissanen

Jyväskyläläinen varatuomari Marika Visakorpi-Kemppainen on ehdolla Euroopan parlamenttiin kesäkuun eurovaaleissa. Tällä hetkellä hän toimii Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettuna Jyväskylässä ja aluevaltuutettuna Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Visakorpi-Kemppainen kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 6.4. klo 12.50 alkavassa ohjelmassa poliitikon urastaan ja siitä, miksi ja millaisilla teemoilla hän päätyi KD:n eurovaaliehdokkaaksi.

Hänen kärkiteemansa liittyvät Euroopan turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen sekä Suomen edun puolustamiseen EU:ssa kestävien perusarvojen pohjalta.

– EU:n tulisi keskittyä niihin isoihin asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan etuja. Näistä keskeisimpiä asioita ovat esimerkiksi huoltovarmuus, turvallisuus, kilpailukyky ja EU:n sisämarkkinat. EU:ta ei tule kehittää liittovaltion suuntaan, se on selkeä tavoite.

Euroopan unionin kannalta aivan keskeinen seikka on se, että yritykset pärjäävät ja sisämarkkinat toimivat. Visakorpi-Kemppainen muistuttaa, kuinka tärkeää on, että EU pärjää myös globaalissa kilpailussa. Se on seikka, jonka suhteen pitää arvioida kaikkea EU:n lainsäädäntöä eli mitä vaikutuksia päätöksillä on kilpailukyvylle.

Se voi johtaa ristiriitaisiinkin intresseihin:

– Meidän pitää ajatella ympäristö- ja ilmastoasioita, mutta ei meidän pidä tehdä ratkaisuja, joilla päästöt ulkoistetaan kolmansiin maihin ja tosiasiallisesti mikään ei vähene, mutta EU:n kilpailukyky heikkenee.

– Navalnyin kuolema sai minut sisuuntumaan: Koen, että Euroopan puolustaminen on nyt todella tärkeätä.

Suomen osalta maa- ja metsätalouteen liittyvät kysymykset ja Suomen edun tarkastelu on Visakorpi-Kemppaisen mielestä tärkeitä lähtökohtia.

– Kaikessa päätöksenteossa on mietittävä, mitä tämä tarkoittaisi Suomelle. Euroopan tulisi paremmin pystyä turvaamaan vaikkapa lääkkeiden tuotanto, jota nyt tapahtuu paljon Kiinassa ja Intiassa. Maataloustuotanto on tärkeä saada turvattua: sekä suomalainen että eurooppalainen ruoantuotanto. Tähän liittyy juristin näkökulmasta myöskin se, että näitä asioita koskevat säädökset olisivat järkeviä, yksinkertaisia ja tarvittaessa myöskin joustavia.

Visakorpi-Kemppainen on ollut kristillisdemokraateissa jo vuodesta 2002 lähtien ja käynyt monet vaalit. Kesäkuun eurovaaleihin hänet sysäsi pyyntöjen ja vetoomusten lisäksi itänaapurin synkkä kehityskulku.

– Navalnyin kuolema sai minut sisuuntumaan: Koen, että Euroopan puolustaminen on nyt todella tärkeätä. Vaikka se tietysti on vain välillisesti Eurooppaan liittyvä asia, mutta se kertoo meidän naapurimaamme valitettavasta tilanteesta ja siitä, että tulevina vuosina Euroopan turvallisuuteen liittyvä aihepiiri tulee olemaan erittäin tärkeä.

Ja toden totta: Euroopan unionissa on jo vireillä puolustuspilarin perustaminen.

– Euroopan pitää pystyä puolustautumaan myöskin siinä tilanteessa, jos esimerkiksi USA vetäytyisi jatkossa tästä tehtävästä loitommalle. Tottakai tässä kuljetaan Naton kanssa samoilla vesillä,  mutta tarvitsemme myöskin EU:lta puolustuksen ja turvallisuuden korostamista.

Kuuntele koko Marika Visakorpi-Kemppaisen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 6.4. klo 12.50 alkaen.

Ylös