”Euroopassa ymmärretään, miksi Suomi pitää itärajan kiinni” – Sari Essayah muistuttaa Venäjän härskistä pelistä ja terrorismin uhkasta

6.4.2024 klo 13:53 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että Euroopan maissa ymmärretään hyvin Suomen päätöstä pitää itärajansa kiinni.

Euroopan maissa ymmärretään Essayahin mielestä erittäin hyvin hallituksen tuore päätös, jolla se päätti pitää Suomen ja Venäjän välisen rajan suljettuna toistaiseksi. Maarajan ylityspaikat pysyvät suljettuina myös nykyisen sulkupäätöksen aikarajan, eli 15. huhtikuuta jälkeen.

Hallitus päätti asiasta tällä viikolla ja päätös on voimassa toistaiseksi niin kauan kuin se nähdään välttämättömäksi.

– Hallituksessa valmistellaan myös tulevaa lainsäädäntöä, jolla pystyttäisiin pidempiaikaisesti tässä tilanteessa reagoimaan, Essayah arvioi KD:n puoluehallitukselle Tampereella.

Venäjältä saapuvien maahantulijoiden joukossa on myös ainesta, joka on valmis hyvinkin epätoivoisiin tekoihin.

Suomi on nostanut myös Euroopan tasolla esille tarvetta arvioida uudestaan lainsäädäntöä.

–- Kansainvälistä sopimuskehikkoa, johon pakolaissopimuskin liittyy, on viimeksi päivitetty tilanteessa, jossa tuskin kukaan on pystynyt kuvittelemaan, että tällaista paineistettua maahanmuuttoa voidaan käyttää hybridivaikuttamisen välineenä kuten tällä hetkellä käytetään, Essayah sanoo.

Hän mukaansa myös isompaa kuvaa on pystyttävä muuttamaan, koska nyt ymmärretään, miten härskillä tavalla Venäjä tällä hetkellä toimii.

– Tässä ei ole kysymys aidoista turvapaikan hakemisesta vaan siitä, että näitä ihmisiä halutaan käyttää hybridivaikuttamisessa.

Essayah arvioi, että Moskovan terrori-isku lisäsi entisestään muun Euroopan ymmärrystä Suomen toimille.

– Niin valitettava kuin Moskovan terroriteko on, sen jälkeen on ollut entistäkin vähemmän epäselvää se, miksi Suomi pitää itärajan kiinni. Se oli merkki siitä, että Venäjältä saapuvien maahantulijoiden joukossa on myös ainesta, joka on valmis hyvinkin epätoivoisiin tekoihin.

Ylös