– Europarlamentaarikon työ on ollut minulle tärkein ja arvokkain tehtävä äitiyden jälkeen, Eija-Riitta Korhola sanoo
11.4.2024 klo 16:29 Politiikka Samuli Rissanen
Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas ja europarlamentissa kesäkuun alussa aloittava Eija-Riitta Korhola kuvattiin eduskunnassa 11.4. (Kuva: Samuli Rissanen)
Kristillisdemokraattien EU-vaaliehdokas ja Europarlamenttiin varapaikalta kesäkuun alussa siirtyvä Eija-Riitta Korhola on viimeisen 10 vuoden aikana työskennellyt ilmastopolitiikan kysymysten parissa, tullut isoäidiksi ja toipunut vakavasta syövästä.
– Missään ei voi tehdä niin paljon hyvää kuin Euroopan parlamentissa. Eikä myöskään pahaa, sillä europarlamentilla on valtavasti valtaa. Henkilökohtaisesti tämä on ollut minulle tärkein ja arvokkain tehtävä äitiyden jälkeen, Eija-Riitta Korhola kertoo.
Korhola on nousemassa varapaikalta europarlamentaarikoksi vielä tällä kaudella kesäkuun alussa, kun Kokoomuksen Petri Sarvamaa siirtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.
Se tarkoittaa, että kolme kautta Europarlamentissa vaikuttanut Korhola aloittaa nyt neljännen kautensa. Ja mikäli tulee valituksi kesäkuun vaalien jälkeen, alkaa jo vuorossaan viides kausi.
– Kun päätin kolmannen kauteni, taisin olla siinä vaiheessa pitkäaikaisin meppi, joidenkin mielestä jo huonekalu, jonka valintaa pidettiin itsestäänselvyytenä.
Olen ollut meppinä kahdella vuosituhannella ja kahdella vuosisadalla ja olisi ihan mahtavaa, jos voin sanoa, että olen ollut myös neljällä vuosikymmenellä.
Nyt Korhola on ollut kymmenen vuoden ajan ”varameppi” ja hän toteaakin olevansa pitkäaikaisin siinäkin roolissa.
Viime syksynä Oikeusministeriöstä lähestyttiin Korholaa, ja kysyttiin, olisiko hän halukas lähtemään vielä europarlamenttiin puoleksitoista kuukaudeksi, vaikka se on lyhyt jakso.
– Totesin, että ilman muuta. Olen ollut meppinä kahdella vuosituhannella ja kahdella vuosisadalla ja olisi ihan mahtavaa, jos voin sanoa, että olen ollut myös neljällä vuosikymmenellä.
Mutta missä hän on ollut viimeiset kymmenen vuotta?
Hän teki väitöskirjan, työskenteli vierailevana tutkijana Pekingissä ja hallitustyössä Amsterdamissa sekä Japanin ilmastofoorumissa. Ilmastoyhteistyötä hän on tehnyt myös intialaisten kanssa. Korholan elämää rikastuttaa kaksi lapsenlasta.
– Sitten sairastin vakavan syövän ja ja oli hyvin onnekas, että selvisi siitä ehjin nahoin. Se on tuonut elämiseen tietynlaista rentoutta: Yritän tehdä hyvää sillä lopulla aikaa, mitä minulla on.