David Petterssonista tuli maanviljelijä sattumalta ja nyt hän on ehdolla EU-vaaleissa maatalouden asialla

12.4.2024 klo 15:21 Viikon valtuutettu Samuli Rissanen

KD-Kompassi-ohjelman tämän viikon vieras on kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas, puolueen kolmas varapuheenjohtaja ja Pedersören kunnanvaltuutettu David Pettersson.

Pettersson on ainut ruotsinkielinen ehdokas kristillisdemokraattien kymmenen eurovaaliehdokkaan joukossa.

– En ollut oikeastaan ajatellut edes, että nyt lähtisin ehdokkaaksi eurovaaleihin, mutta minulta kysyttiin ja sitten mietin, että miksipä ei. Nämä ovat tärkeät vaalit ja meillä on mahdollisuus saada yksi ehdokas läpi.

Maanviljelijänä Pettersson ajaisi tietenkin maatalouden kysymyksiä eteenpäin Brysselissä. Huoltovarmuuden ja kotimaiseen ruokaturvan kannalta tärkeä ala on ollut jo pitempään kannattavuuskriisissä.

Pettersson muistuttaa, että kannattavuuskriisi on koetellut koko Eurooppaa, ja Suomeakin pitkään. Suomessa on koetettu saada aikaan käänne, jossa suomalaista ruokaa ja Suomessa valmistettuja tuotteita suosittaisiin.

–  Kannattavuutta on nostettava. Erot tilojen välillä ovat suuret

–  Kannattavuutta on nostettava. Erot tilojen välillä ovat suuret: Meillä on tiloja, joissa kannattavuus on hyvällä tasolla, mutta toisaalta niiden tilojen määrä, joilla kannattavuus on ollut heikko, on kasvanut. Se on huolestuttavaa.

Petterssonista itsestään tuli maanviljelijä sattumalta. Tila oli hänen appivanhempiensa.

– Kun muita jatkajia ei ollut, me päätimme vaimoni kanssa jatkaa.

Alunperin reilun 80 hehtaarin tilan pinta-ala on kasvanut. Ensi vuonna sitä on 100 hehtaaria, joka kasvaa luomuviljaa. Tilalla tuotetaan myös rehua.

Kuuntele David Petterssonin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 13.4. klo 12.50 alkaen.

Ylös