KD saa jo etukäteen europarlamentaarikon – Sari Essayah luottaa, että Eija-Riitta Korhola jatkaa KD:n meppinä myös tulevalla kaudella

11.4.2024 klo 15:34 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mukaan Euroopan unioni joutaa kulukuurille eikä uusia tukipaketteja saa sorvata. – Elpymisväline oli virhe, jonka kuluja ja korkoja maksamme vuosikymmenet, KD:n eurovaaliohjelmassa todetaan.

Kristillisdemokraattien eurovaaliohjelmaa eduskunnassa esitellyt puolueen puheenjohtaja ja ministeri Sari Essayah iloitsi jo etukäteen kristillisdemokraateille tulevasta europarlamentaarikon paikasta. KD:n EU-vaaliehdokas, pitkäaikainen meppi Eija-Riitta Korhola on nousemassa varapaikalta europarlamentaarikoksi vielä tällä kaudella kesäkuun alussa, kun Petri Sarvamaa (kok) siirtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

– Luotan, että Eija-Riitta jatkaa europarlamentaarikkona kesäkuun vaalien jälkeenkin, Essayah sanoo.

Kuudensiin eurovaaleihinsa lähtenyt Korhola oli paikalla eduskunnassa, kun KD:n eurovaaliohjelma julkistettiin tänään 11.4. Hän arvioi, että KD:n ja Liike Nytin vaaliliiton pitäisi saada yli 100 000 ääntä, jotta europarlamentaarikon paikka tulisi.

Kristillisdemokraatit kuuluu europarlamentissa samaan EPP-ryhmään kuin Kokoomuskin. Puolueen vaaliohjelmassa painotetaan, että EU:n kokonaisbudjettia ei tule kasvattaa eikä uusia talouden kasvattamiseen tähtääviä välineitä lisätä, vaan uudet aloitteet tulee rahoittaa kohdentamalla varoja uudelleen budjetin sisältä.

– Kehitys kohti tulonsiirtounionia on pysäytettävä. Emme hyväksy EU:n yhteisiä velkoja, uusia tukipaketteja, uusia omia varoja tai verotusoikeutta, ohjelmassa todetaan.

Esimerkiksi elpymisvälinettä kristillisdemokraatit pitää vahingollisena, koska se rikkoi periaatteen siitä, ettei unioni ota yhteistä velkaa.

– Elpymisväline oli virhe, jonka velkaa korkoineen maksamme vuoteen 2058 asti. Tukiohjelmien lisäksi unionista lähtee yhä uusia “taloudellisiksi innovaatioiksi” naamioituja tulonsiirtoautomaatteja, kuten vuonna 2026 perustettava sosiaalinen ilmastorahasto, jonka kustannukset Suomelle ovat mittavat.

EU ja EU:n hallinto onkin KD:n mielestä laitettava kulukuurille: EU:n budjetin koon paisuminen yli 1 prosenttiin euroalueen jäsenmaiden yhteenlasketusta BKT:stä on estettävä. Budjettia ei saa paisuttaa “luovilla ratkaisuilla”, kuten budjetin ulkopuolisilla rahastoilla. EU:n omien varojen järjestelmän kehittäminen ei saa aiheuttaa suhteellista lisäkustannusta Suomelle.

EU:n hyödyt tulevat kristillisdemokraattien mukaan sisämarkkinoista. Unioni ei saisi kuitenkaan tuhota kilpailukykyään ja taloudellisen toiminnan ja yrittäjyyden ja pk-yritysten kasvun edellytyksiä liian tiukalla sääntelyllä ja byrokratialla.

– EU:hun tarvitaan normitalkoot ja yksi sisään-yksi ulos periaate, jolloin uutta sääntelyä luotaessa muuta sääntelyä samalla vähennetään.

Ylös