Eurovaaliehdokas Matti Heikkinen: ”Vielä ei täysin ymmärretä kuinka paljon tarvitsemme panostuksia puolustusteollisuuteen”

12.4.2024 klo 19:09 Politiikka Kristiina Kunnas

Eurovaaliehdokas Matti Heikkinen on Oulaisten kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuutettu. – Tärkein asia koko Eurooppaa ajatellen on nyt meidän puolustus- ja turvallisuusetujen ajaminen, Heikkinen toteaa.

Oulaistelainen Matti Heikkinen on pohjoisin Kristillisdemokraattien kymmenestä eurovaaliehdokkaasta.

– Nyt ovat kyllä tilanteet valtakunnallisesti ja koko Euroopassa muuttuneet Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä.

– Meidän on päästävä vaikuttamaan sekä paikallisesti että alueellisesti, Heikkinen toteaa.

Hän kuvailee itseään ”monelta puolelta tämmöiseksi aika kirjavaksi kaveriksi”.

– Olen monella puolella käynyt pikkuisen tekemässä juttuja, hän naurahtaa.

Ensimmäiseltä koulutukseltaan hän on sähkövoimatekniikan insinööri.

– Energiatekniikkaan olen erikoistunut, mutta hyvin aikaisessa vaiheessa kun olin insinöörinhommia tehnyt, niin halusin lapsuusajanharrastuksen toteuttaa ammatiksi.

Heikkinen kävi opiskelemassa itselleen pelastustoimen ammatin pelastusopistossa.

– Tein sitten pelastustoimen virkoja mutta vielä oli ajatusta, että jotain haluan opiskella.

Hän laittoi haun Finnairin ilmailuopistoon.

– Pääsin Finnairille töihin ja 10 vuotta lentelin Euroopassa liikennettä ristiin rastiin Airbusilla ja Embraerilla.

Lapset varttuivat ja Heikkinen halusi olla enemmän perheen kanssa.

– Sanouduin irti siitä työstä, jotta saatoin olla enemmän kotosalla Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa. Sitä myötä lähdin myös politiikkaan mukaan.

Mutta toimeton ei mies ole ollut, sillä luottamustehtävissä sekä työssä ovat viikot jälleen ympäripyöreitä.

– Seuraava työsarka oli valokuituverkon rakentamisprojekti. 360  kilometriä valokuituverkkoa rakennettiin parin vuoden aikana.

Nyt Heikkinen työskentelee tuulivoimasektorilla.

– Varmistamassa sitä, että yrityksen myymät ja asiakkaille toimittamat tuotantolaitokset eli tuulivoimalat tuottavat sähköä valtakunnanverkkoon, hän tiivistää.

Syntyvyyden lisäämiseen meidän pitäisi pystyä keksimään ratkaisumalleja laajemminkin kuin kansallisesti.

Hän on Kristillisdemokraattien edustaja parlamentaarisessa Maanpuolustustiedotuksen toimikunnassa.

– OIin jo viime kevään hallitusneuvotteluissa puolustuspoliittisista asioista neuvottelemassa. Tärkein asia koko Eurooppaa ajatellen on nyt meidän puolustus- ja turvallisuusetujen ajaminen. Kaikkien on tiedostettava se.

– Vielä ei ole täysin ymmärretty sitä, miten paljon oikeasti tarvitsisimme panostuksia puolustusteollisuuteen. Myös resilienssiä on kasvatettava, ja hajautettava järjestelmiä niin energiatuotannossa kuin sotepuolellakin. Kaikkia palveluja ei voida laittaa keskitetysti yhteen paikkaan.

Talouskehitys on huono.

– Se vaivaa nyt läntisiä maita, samoin kuin väestön uusiutumisen heikko tilanne. Syntyvyyden lisäämiseen meidän pitäisi pystyä keksimään ratkaisumalleja laajemminkin kuin kansallisesti. Olisi kyettävä varmistamaan se, että myös omasta maasta tulisi väestölisäystä.

Matti Heikkinen 2024

Matti Heikkinen osallistui KD:n puoluehallituksen kokoukseen Tampereella 6. huhtikuuta Kristillisdemokraattien Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirin varapuheenjohtajana. (Kuva Kristiina Kunnas)

KD:n eurovaaliehdokkaita nähtävillä Facebook-lähetyksessä

Merja Eräpolku juonsi livelähetyksen KD:n Facebookissa Tampereen Keskustorilla lauantaina 6. huhtikuuta. Siinä äänessä ovat KD:n puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah ja 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Poutala sekä Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokkaista Katriina Hiippavuori, Eija-Riitta Korhola, David Pettersson, Ann-Niina Turunen ja Matti Heikkinen.

 

 

Ylös