Essayah Heinävedellä: Itä-Suomi tarvitsee yhdenvertaista kantaverkkoa – Kasvutoimenpiteet ovat ratkaisevia

13.4.2024 klo 21:28 Politiikka Kristiina Kunnas

– Itäisen Suomen elinkeinoelämä tarvitsee tulevaisuudenuskoa vahvistavia päätöksiä, muistutti maa- ja metsätalousministeri, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah puhuessaan Heinävedellä lauantaina.

Ministeri Sari Essayah nosti esille kehysriihen alla kasvutoimenpiteen, jollaiset ovat lähes tyystin puuttuneet julkisesta keskustelusta.

Essayah puhui Pohjois-Karjalan Kristillisdemokraattien piirikokouksessa lauantaina Heinävedellä.

– Julkisuutta ovat hallinneet leikkauslistat, vaikka Suomen tulevaisuuden ja elinvoiman kannalta kasvutoimenpiteet ovat ratkaisevat.

– Näitä kasvutekijöitä tarvitaan yksityisten investointien saamiseksi liikkeelle. Itä-Suomen haasteena ovat saavutettavuus ja energiakysymykset, huomautti Essayah.

– Itäisen Suomen elinkeinoelämä tarvitsee tulevaisuudenuskoa vahvistavia päätöksiä. Tällä hetkellä keskeisen kasvutekijän, Fingridin kantaverkon tilanne on ’muna-kana’ -vaiheessa. Ei synny teollisia investointeja, kun ei ole tarpeellista siirtokapasiteettia ja siirtokapasiteettia ei synny, kun ei ole tarpeeksi teollisia investointeja, Essayah totesi.

Tämä tilanne kaipaa nyt poliittista viestiä, jossa valtio-omisteisen Fingridin kantaverkon vahvistaminen taataan yhdenvertaisesti Itä-Suomeen. – ministeri Essayah

– Tämä tilanne kaipaa nyt poliittista viestiä, jossa valtio-omisteisen Fingridin kantaverkon vahvistaminen taataan yhdenvertaisesti Itä-Suomeen, hän jatkoi.

Essayah muistutti, ettei nykyisen 110 kV verkon siirtokapasiteetti mahdollista suuren mittakaavan sähköntuotanto- tai kulutushankkeiden liittämistä.

– Sellaisia on nyt suunnitteilla maakuntiin. Näin saataisiin käyntiin suuren mittakaavan yritysten sähköntuotanto- ja kulutushankkeiden käynnistyminen myös itäisimmässä Suomessa, Essayah totesi.

eurovaalit 2024, Eija-Riitta Korhola

Puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah torstaina 11. huhtikuuta eduskunnassa esittelemässä Kristillisdemokraattien eurovaaliohjelmaa. Taustalla KD:n eurovaaliehdokas ja kokenut meppi Eija-Riitta Korhola. (Kuva Viljami Haavisto)

 

Ylös