KD-eduskuntaryhmän Omaishoito kunniaan -seminaari torstaina aamupäivällä – Nähtävillä eduskunnan verkkolähetyksenä

24.4.2024 klo 10:30 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Omaishoito kunniaan! -seminaarin luennoitsijat ja esiintyjät antavat varsin kattavan kuvan omaishoidon haasteista ja mahdollisuuksista, toteaa eduskunta-avustaja Jukka Salmi. Hän on vastannut seminaarin organisoinnista yhdessä kansanedustaja Sari Tanuksen sekä emerita professori Sirkka-Liisa Kivelän kanssa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä järjestää kansanedustaja Sari Tanuksen ja eduskunta-avustaja Jukka Salmen yhdessä professori emerita Sirkka-Liisa Kivelän kanssa organisoiman Omaishoito kunniaan! -seminaarin huomenna torstaiaamupäivänä 25. huhtikuuta eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Paikalle on tulossa jo täysi auditoriollinen väkeä, eli tilaisuuteen ei enää mahdu. Mutta ei hätää: kaikki halukkaat pääsevät seuraamaan laadukkaan ja kiinnostavan seminaarin eduskunnan verkkolähetyksenä (verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/) joko samanaikaisesti tai tallenteelta.

Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus avaa tilaisuuden. Ensimmäisenä puhujana on sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, joka kiteyttää omaishoidon kehittämisen tilannetta.

Tutkijatohtori Ulla Halonen Geronom Oy:ltä luennoi muistisairaiden omaishoitajien tilanteesta palvelujärjestelmässä.

Omaishoidon tuen tarpeesta sekä lääkitysturvallisuudesta puhuu Helsingin yliopiston ja HUS Apteekin klinikkaproviisori Annika Kiiski.

Paikalle on tulossa jo täysi auditoriollinen väkeä, eli tilaisuuteen ei enää mahdu. Mutta ei hätää: kaikki halukkaat pääsevät seuraamaan laadukkaan ja kiinnostavan seminaarin eduskunnan verkkolähetyksenä.

Kahvitauon jälkeen mennään vielä syvemmälle omaishoidon ja omaishoitajien haasteisiin, sillä lehtori Kristiina Juntunen puhuu omaishoitajien jaksamisesta ja pyrkii vastaamaan kysymykseen, mistä on mahdollisuus saada tukea.

THL:n kehittämispäällikkö Elina Lindström avaa sitä, miten päästäisiin kohti omaishoidon yhtenäisiä myöntökriteereitä.

Iäkkään omaishoitajan, reservin kenraaliluutnantti Pertti Jokisen aiheena on Omaishoito johdetuksi toiminnaksi.

Professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä on tullut tunnetuksi ikäihmisten oikeuksien esitaistelijana sekä omaishoidon ja omaishoitajien puolestapuhujana. Hän vastaa kysymykseen miten tästä mennään eteenpäin.

Puoliltapäivin päättyvän asiapitoisen ja asiantuntijoiden täyttämän seminaarin kiitossanat lausuu kansanedustaja Sari Tanus.

– Mikä hienointa: kaikki halukkaat voivat seurata tilaisuutta verkkolähetyksenä eduskunnasta. Lämpimästi tervetuloa verkkolähetyksen pariin, Salmi jatkaa.

Omaishoidettavien määrän ennustetaan kasvavan lähivuosina reippaasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 omaishoidettavaa. Omaishoidettavista noin puolet on 75 vuotta täyttäneitä. Omaishoitajia on noin 48 000. Valtaosa omaishoitajista on naisia.

Ylös