Maa- ja metsätalousministeriö tavoittelee ruokajärjestelmän uudistusta – Näin mittavaa strategiaa ei ole koskaan tehty, toteaa Essayah

24.4.2024 klo 21:29 Politiikka Kristiina Kunnas

Maa- ja metsätalousministeriössä ollaan innostuneita kestävän ruokajärjestelmän uudistuksesta. – Näin mittavaa ruoantuotannon kasvustrategiaa ei ole koskaan ennen tehty, kiitteli ministeri Sari Essayah toimittajille pitämässään tilaisuudessa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah piti keskiviikkona toimittajille tilaisuuden, jossa kuultiin katsaukset ministeriön ajankohtaisiin asioihin ja lisäksi hallinnonalaa koskeviin EU-asioihin.

Tilaisuudessa käytiin läpi hallituksen kehysriihen tuoreita päätöksiä. Esillä olivat myös hallituksen käynnistämä kestävän ruokajärjestelmän uudistus ja metsä- ja ilmastopolitiikan ajankohtaiset kysymykset.

Paikalla olivat Essayah’n lisäksi ministerin valtiosihteeri Päivi Nerg, kansliapäällikkö Pekka Pesonen, osastopäälliköt Minna-Mari Kaila ja Tuula Packalen, ministeriön asiantuntijoita sekä ministerin esikunta.

Positiivisimmasta katsauksesta vastasi valtiosihteeri Nerg.

Hän kertoi, että kasvua haetaan sekä perinteisen ruoantuotannon että ruokaketjun arvon nousun mutta myös uuselintarvikkeiden ja solumaaatalouden kokonaisuuden osalta.

– Luke (Luonnonvarakeskus) on tehnyt laskelmat, joissa aivan selvästi osoitetaan eri tuoteryhmät, joissa kasvupotentiaalia on noin 30 prosenttia. Tämä ei perustu mihinkään mutu-tuntumaan.

– Minulla on pitkä kokemus näistä asioista, Nerg huomautti.

– Ensimmäisen kerran hallitusohjelmassa on aidosti koko hallitusohjelman mittainen kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän kehittämiskokonaisuus. Siinä me lähdemme ruokastrategian pohjalta, jota nyt työstetään, jossa me puhutaan siitä, mikä on suomalainen ruoantuotanto vuonna 2040. Mitä se on ja millaisen me haluamme sen olevan? Nerg kertoi.

– Haluammeko sen olevan sellainen, joka tuottaa vain suomalaisille ruokaa? Vai haluammeko me, että tuotettaisiin kestävästi ja kannattavasti vaikkapa 30 miljoonalle ihmiselle maailmassa? Nerg kysyi.

Haluammeko ruoantuotannon olevan sellainen, joka tuottaa vain suomalaisille ruokaa? Vai haluammeko me, että tuotettaisiin kestävästi ja kannattavasti vaikkapa 30 miljoonalle ihmiselle maailmassa? – valtiosihteeri Päivi Nerg

Nerg heitti ilmoille kysymyksen, voisivatko Suomi ja Pohjoismaat olla helpottamassa myös maailman nälänhätää.

Nerg muistutti ruoantuotannon lisäämisen perustuvan hallitusohjelman toiseen kärkeen eli elintarvikeviennin lisäämiseen.

– Meillä on tällä hetkellä täysin negatiivinen kauppatase, sillä tuomme ruokaa seitsemän miljardin euron edestä, mutta viemme vain kaksi miljardia, Nerg huomautti.

– Ruotsissa tuodaan ja viedään suunnilleen saman verran: viisi miljardia.

– Näköpiirissä on, että elintarvikeyritykset pystyvät viemään huomattavasti nykyistä enemmän. Tähän ovat vaikuttamassa kasvuohjelma sekä kehysriihen päätökset, joissa lisättiin rahoitusta kehitys- ja tutkimusinvestointeihin, valtiosihteeri Nerg jatkoi.

Maa- ja metsätalousministeri Essayah on innostunut kasvunäkymästä.

– Näin mittavaa ruoka-alan koko strategiaa ja ruoantuotannon kasvustrategiaa ei ole koskaan ennen tehty, Essayah totesi.

– Tämä on se iso uutinen. Tähän satsataan. On merkille pantavaa, että kipeissä leikkaus- ja säästötoimissa, kehysriihen hankaluudessa, tähän saatiin rahoitus.

Valtiosihteeri Päivi Nerg (keskellä) selosti kestävän ruokajärjestelmän uudistusta. – Olen pitkään seurannut tätä alaa. Nyt on luotu ensimmäisen kerran tällainen strategia, hän totesi. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös