Omaishoito kunniaan -seminaari parhaillaan Pikkuparlamentissa – ”Omaishoidon merkitys ja arvo korostuvat entisestään”

25.4.2024 klo 10:38 Hyvinvointi Kristiina Kunnas

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso myönsi KD-eduskuntaryhmän järjestämän Omaishoito kunniaan -seminaarin avauspuheessa Pikkuparlamentissa, että hyvinvointialueilla on edelleen paljon eroja omaishoidon ja omaishoitajien tilanteessa. – Siksi kehitystyötä on tärkeä jatkaa, ministeri Juuso sanoi.

– Omaishoito on tärkeä osa palvelujärjestelmää. Yhteiskunnan näkökulmasta omaishoidon tukeminen on kannattavaa, ministeri Kaisa Juuso totesi.

– Läheisen hoitaminen ja hoivaaminen on palkitsevaa mutta myös kuormittavaa. On tärkeää tunnistaa tilanteet, joissa omaishoito ei ole paras hoitomuoto hoitajan tai hoidettavan puolelta.

Suurin osa noin 50 000 omaishoitajasta on ikääntyneen ja usein muistisairaan puolison hoitaja.

– Omaishoitolain tarkoituksena on myös omaishoitajan työn tukeminen. On jo tehty paljon hyvää työtä omaishoitajan työn jaksamisen avuksi.

Juuso myönsi, että kehitystyötä on tärkeä jatkaa, sillä hyvinvointialueilla on vielä paljon eroja.

THL on käynnistänyt selvityksen, jolla saadaan kokonaiskuva omaishoidon käytänteistä, omaishoidontuen väliinputoajista ja muista hoidon tarpeista.

Omaishoitajan jaksamista on tärkeä tukea eri keinoin. Tarvitaan myös uusien käytänteiden kehittämistä.  – sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso

– Omaishoitajan jaksamista on tärkeä tukea eri keinoin. Tarvitaan myös uusien käytänteiden kehittämistä.

Avatessaan Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän järjestämän seminaarin kansanedustaja Sari Tanus muistutti, että nyky-yhteiskunnassa omaishoidon merkitys ja arvo korostuvat entisestään.

– Kun nyt puhutaan yhteiskunnan vaikeasta taloustilanteesta on hyvä muistaa, että omaishoito vahvistaa merkittävästi julkista taloutta.

– Myös omaishoitaja kunniaan, Tanus toivotti.

– Omaishoitajien jaksamisesta, hyvinvoinnista ja riittävästä tuesta on huolehdittava huomattavasti nykyistä paremmin.  On huomioitava myös työ- ja eläkeikäisten omaishoitajien erityistarpeet ja edistettävä työssäkäyvien omaishoitajien hoidon ja työn yhteensovittamista .

– On tärkeää, että omaishoidon tuen kriteerien yhtenäistämistä jatketaan samoin kuin omaishoidon tuen verotuksen kohtuullistamista, sekä selvitetään tukien siirtämistä kelan maksettavaksi.

Omaishoito kunniaan! -seminaari nähtävillä eduskunnan verkkolähetyksenä

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän järjestämä Omaishoito kunniaan -seminaari on meneillään eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa torstaina 25. huhtikuuta klo 9–12. Seminaaria voi seurata eduskunnan verkkolähetyksenä (tai tallenteena jälkikäteen).

Seminaarin organisoinnista vastasivat kansanedustaja Sari Tanus, eduskunta-avustaja Jukka Salmi sekä emerita professori Sirkka-Liisa Kivelä.

Pikkuparlamentin auditoriossa pidettävä seminaari on nähtävillä eduskunnan verkkolähetyksenä. Ministeri Juusoa jututettiin heti hänen saavuttuaan paikalle.

Kansanedustaja ja erikoislääkäri Sari Tanus sekä juontaa että oli organisoimassa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän järjestämän seminaarin.

 

Ylös