”Alle 3-vuotias ei tarvitse pedagogia vaan syliä” – Riitta Kuismasen mielestä lasten kasvatusta on siirretty liikaa yhteiskunnalle

26.4.2024 klo 18:38 Viikon valtuutettu Samuli Rissanen

Kokenut sote-alan opettaja, Pirkkalan kunnanvaltuutettu sekä Pirkanmaan aluevaltuutettu Riitta Kuismanen on johtanut Kristillisdemokraattien asioista päättävää kokousta, puoluevaltuustoa kahden ja puolen vuoden ajan.

Hän kertoo, että kyseessä on näköalapaikka, vaikuttamisen paikka, mutta ennen kaikkea hänelle palvelupaikka.

– Koen tämän palvelutehtävänä, sillä olen saanut puolueelta ja elämältä paljon. Nyt voin antaa jotain takaisin, hän kertoo.

Kyseessä on kuitenkin puolueen kannalta keskeinen paikka, sillä puoluevaltuuston puheenjohtajana voi olla mukana paitsi suunnitteluissa, mutta myös toteuttamassa asioita käytännössä.

Kuismanen on nähnyt kristillisdemokraattisen puolueen ikään kuin sisältäpäin.

Hän sanoo, että kristillisdemokraatit eroaa isoista puolueista siinä, että puolueessa ollaan totuttu tekemään vapaaehtoistyötä ja se myös näkyy sisäisenä palona, joka monella on.

– Tämä on KD:ssa normaalia. Meillä ei ole puoluetukea ja rahallista tukea, mitä esimerkiksi isoilla puolueilla on. Isompien tarkoitus on usein sementoida oma valta ja myös kasvattaa sitä.

Kuismanen tunnetaan mielipidevaikuttajana, jonka kynästä on lähtenyt napakkaa tekstiä vuosien ajan.

– Mielipidekirjoittamisessa saa ja pitää olla ajan hermolla koko ajan ja toisaalta se tuo ikään kuin ilmaista näkyvyyttä. Olen yrittänyt laskea, että montako kirjoitusta olen näiden vuosien aikana laatinut, mutta kun pääsin yli viiteen sataan, niin lopetin laskemisen. Paljon niitä on eri lehdissä.

Juuri nyt Kuismasta työllistää EU-vaalikampanjointi. KD on teknisessä vaaliliitossa Liike Nytin kanssa. Se tarkoittaa sitä, että molempien puolueiden keräämät äänet tulevat samaan pottiin. Tavoitteena on varmistaa ainakin yksi läpimenijä.

– Kyse on sitten siitä, että kummasta puolueesta jokin ehdokas saa eniten ääniä. Totta kai nyt toivon, että kristillisdemokraattien äänet kertyisivät meille ja meidän erinomaiselle kärkiehdokkaalle.

Kuismasen mukaan on tavallista, että vaaliliitossa asetetaan aina ikään kuin kärkiehdokas ja yleensä hän on se kaikkein kokenein.

Kuismasen mukaan on tavallista, että vaaliliitossa asetetaan aina ikään kuin kärkiehdokas ja yleensä hän on se kaikkein kokenein.

– KD:lla hän on Eija-Riitta Korhola, jolla on viidentoista vuoden kokemusta europarlamentista. On aika helppo rinta rottingilla tukea häntä.

– Hänellä on erittäin vahvat kristilliset arvot ja arvostan häntä myös hänen arvojensa vuoksi.

Lisäksi Korholalla on pitkät juuret kristillisdemokraateissa, ja hän ajaa ”tolkun ilmastopolitiikka”.

Kuismasen mukaan KD:n ajatus EU:n kehittämisestä on sellainen, että liittovaltiota siitä ei haluta tehdä eikä myöskään tulonsiirtounionia.

– Emme myöskään hyväksy sitä, että poliittista valtaa keskitetään EU-komissiolle. Meille on hyvin tärkeätä lähipäätösperiaate.

KD on vahvasti profiloitunut perhepuolueena. Vantaan koulusurma pysäytti Suomen ja suomalaiset ovat olleet perimmäisten kysymysten äärellä, kun puhutaan perheistä ja lasten hyvinvoinnista.

Kuismanen toteaa. että lasten ja nuorten pahoinvointi on kasvanut, mutta erityisesti se on eriytynyt niin, että osa voi erittäin huonosti.

– Tähän pitäisi pystyä voimallisemmin puuttumaan. Toisaalta surettaa se, että kouluille siirretään liikaa sitä vastuuta joka kuuluu ensisijaisesti perheille.

Perheitä pitäisikin tukea ja vanhemmuutta.

– Koulun tehtävä on opettaa ja kouluttaa, kasvatustehtäväkin sillä on myös, mutta se on usein liian myöhään, jos tartutaan pahoinvointiin vasta kouluvaiheessa. Kyllä ne varhaisvuodet ovat kaikkein kriittisimmät.

Kuismanen sanookin, että lasten kasvatusta on siirretty liikaa yhteiskunnalle.

– Jos jo puolivuotiaita viedään varhaiskasvatukseen, samalla kun siellä on kuitenkin henkilöstöpulaa. Eikö olisi järkevämpää, että se tuki annettaisiin perheille ja vanhemmille ja he saisivat kasvattaa lapset rauhallisessa ympäristössä.

– Alle kolmevuotias ei tarvitse vielä mitään pedagogista kasvatusta vaan turvallista ja pysyvää hoivasuhdetta. Jos on vietävä päivähoitoon, niin lapsen etu on, että pääsee ammattilaisten hoitoon ja pieniin ryhmiin.

Kuuntele Riitta Kuismasen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 27.4. klo 12.50 alkaen. Uusinta maanantaina 29.4. klo 22.40. Jälkikuuntelu: Spotify/kristillisdemokraatit

Ylös