”Hedelmänä on ollut rauha, vauraus ja hyvinvointi” – Eurovaaliehdokas Tommi Terä muistuttaa EU:n kristillisdemokraattisista juurista

3.5.2024 klo 15:31 Politiikka Samuli Rissanen

Turkulainen Tommi Terä on yksi Kristillisdemokraattien kymmenestä eurovaaliehdokkaasta ja hän on viikon KD-Kompassin vieraana Radio Deillä lauantaina 4.5. klo 12.50.

Terä on 35-vuotias tradenomi, Turun kaupungin varavaltuutettu ja hän työskentelee Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtajana. Hän johtaa Turun kristillisdemokraatteja ja on myös Varsinais-Suomen KD:n varapuheenjohtaja.

Poliitikkona hänen tavaramerkkinsä on huolellinen asiakokonaisuuksiin paneutuminen. Hän kuvaa itseään työtä pelkäämättömäksi, ratkaisukeskeiseksi sillanrakentajaksi.

–  Haluan ottaa asioista laajasti selvää ja muodostaa sitten sen perusteella sen oman kantani. Se on aikaa vievä prosessi, mutta se on juuri sitä työtä, mitä minun mielestäni päättäjän kuuluisi tehdä.

– Meille on annettu aivan syystä kaksi korvaa ja yksi suu eli on osattava kyllä puhua, mutta tärkeintä on myös kuunnella.

Terä on toiminut aiemmin KD nuorisojärjestön pääsihteerinä ja hän arvioi nyt, että nuorten kiinnostus poliittiseen toimintaan on ollut matalalla tasolla. Toisaalta halua vaikuttamisen on, siitä kertoo esimerkiksi se, että valmiutta aktivismiin ja mielenilmauksiin osallistumiseen on.

Hän kannustaakin nuoria laajempaan vaikuttamiseen ja lähtemään mukaan puoluetoimintaan.

– Se on kuitenkin se todellinen väylä vaikuttaa.

Kristillisdemokraateissakin on useita väyliä joita pitkin voi lähteä mukaan.

– KD Nuoret on erinomainen väylä päästä tutustumaan ja tekemään politiikkaan, mutta on meillä myös ympäri Suomen aktiivisia paikallisosastoja, jotka ottavat ilolla vastaan uusia nuoria tekijöitä.

Myös eurovaaliehdokkaiden kampanjatiimiin voi hypätä mukaan. Terä on itsekin ehdokkaana eurovaaleissa.

Mutta miksi juuri häntä kannattaisi äänestää?

Terä nostaa jälleen esiin asioihin paneutumisen ja yhteistyökyvyn.

– Haluan esittää punnittuja ja perusteltuja näkökantoja. Haluan tehdä laajasti yhteistyötä ja nähdä haasteiden ja ongelmia sijaan mahdollisuuksia ja ratkaisuja.

– Toivon erityisesti, että nuoret aktivoituu vaaliuurnille, koska Eurooppaa tulee rakentaa ja siinä tarvitaan aivan meidän kaikkien vaikuttaminen. Äänestäminen on suorin tapa vaikuttaa. Jos tämä oma tarjoamani paketti resonoi, ja haluaa tällaisen päättäjän Eurooppaan, niin ei sitten muuta kuin kesäkuussa äänestämään Terää Euroopan parlamenttiin.

Terä arvioi, että nuoria kiinnostavia teemoja eurovaaleissa ovat ainakin turvallisuus, ilmasto ja ympäristökysymykset.

Hän itse lähtisi vahvistamaan turvallisuutta vähentämällä strategisia riippuvuuksia EU:n ulkopuolisista maista, onpa sitten kyse energiasta, elintarvikkeista tai lääkkeistä.

Toinen on EU:n laajentumiskysymys:

– Pidän erittäin hyvänä sitä, että kristillisdemokraatit ei tingi jäsenyyskriteereistä ja – periaatteista.

Kolmanneksi Terä nostaa taloudesta sen, että jäsenvaltioilla on jatkossakin oltava vapaus ja ennen kaikkea velvoite huolehtia omasta taloudestaan.

Neljäntenä hän nostaa Suomelle erityisen oleellisen metsäpolitiikan; se on pidettävä kansallisessa päätösvallassa jatkossakin.

– Viidentenä tutkimuksen ja koulutuksen osuutta EU budjetista tulisi lisätä ja satsata muun muassa Erasmus plus ja horisonttiohjelmiin.

Kristillisdemokratiaa on Terän mukaan testattu kovimpana aikana eli toisen maailmansodan jälkeen, kun Eurooppa oli raunioina. Tuolloin kristillisdemokraattien johdolla luotiin yhtenäinen Eurooppa ja nykyinen Euroopan unionikin.

– EU ei toki ole täydellinen, mutta kristillisdemokratian työn tulos ja hedelmä on ollut rauha, menestys, vauraus ja hyvinvointi. Tältä poliittiselta pohjalta kelpaa ponnistaa myös tänä päivänä niin Euroopassa kuin Suomessakin.

Kuuntele Terän koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 4.5. klo 12.50 alkaen.

Ylös