”Jos eduskunta-tai kuntavaaleissa meitä äänestävät lähtisivät myös eurovaaleissa uurnille, meppipaikka tulisi heittämällä” – Sari Essayah muistuttaa, että äänestämättä jättäminen on syöttö poliittisen vastustajan lapaan

4.5.2024 klo 11:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää tärkeänä, että kansalaiset lähtevät uurnille tulevissa EU-vaaleissa. Kristillisdemokraattien osalta tilanne on sellainen, että jos kaikki puoluetta eduskuntavaaleissa äänestävät lähtisivät uurnille, niin meppipaikka tulisi heittämällä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah palasi eilen Ruotsin KD:n 60-vuotisjuhlista ja kertoo kahden pohjoismaisen sisarpuolueen kulkevan hyvin samanlaisessa tilanteessa eurovaaleihin.

– Ruotsin KD:lla on tällä hetkellä kaksi meppiä. Se on heidän historiansa paras EU-vaalitulos, mutta heilläkin haasteena on se, että saavat heräteltyä puoluetta äänestävät ihmiset lähtemään uurnille.

Essayah muistuttaa, että EU-vaalit ovat merkitykselliset sen kannalta, minkä tyyppinen parlamentti ja etenkin komissio muodostuu ja mikä niiden ohjelma tulee olemaan.

– Se, millainen kokoonpano parlamentissa ja komissiossa on vaikuttaa suoraan niihin substanssiasioihin, joita sieltä tulee.

KD:n puoluevaltuustolle puhunut Essayah muistuttaa, että osassa poliittisia ryhmiä kaavaillaan EU:lle jopa verotusoikeutta.

– Siinä olisi sitten sellainen piikki auki, ettei mitään rajaa.

Kristillisdemokraatit niin Ruotsissa kuin Suomessakin kuuluvat EPP-ryhmään, jossa tämänkaltaisia elementtejä ei tueta. Ruotsin vastaavan ministerin kanssa Essayah sanoo olevan myös hyvää yhteistyötä EU:n tasolla, sillä ajatukset esimerkiksi metsätaloudesta ovat yhteneviä.

Essayah arvioi, että kristillisdemokraateilla on hyvät mahdollisuudet saada oma meppi, sillä Suomesta valittavien meppien lukumäärä kasvaa viiteentoista. Vuoden 2019  eurovaaleissa KD oli juuri niukasti ilman meppipaikkaa jäävien puolueiden joukossa.

– Nyt on mahdollisuus ottaa revanssi: Meillä on aivan upea 10 ehdokkaan joukko, joista Eija-Riitta Korhola on kokenein.

– On  hyvä muistaa, että jos ne ihmiset, jotka äänestää meiltä kuntavaaleissa tai eduskuntavaaleissa lähtisivät uurnille, niin mehän saattaisiin heittämällä meppipaikka.

Moni jättää kuitenkin äänestämättä. Essayahin mielestä äänestyspäätöstään pohtivien on hyvä ajatella uudestaan vaikuttimiaan.

– Jos ajattelen, että olen EU-kriittinen enkä lähde äänestämään, niin se on sama kuin antaisin lapaan syötön vihreille tai joillekin muille voimille, joiden ideologiaa en haluaisi olla vahvistamassa.

Ylös