”Myös turve luokiteltava uusiutuvaksi vuotuisen kasvun osalta” – Kristillisdemokraatit pitää sähköntuotannon ongelmia turvallisuusuhkana

6.5.2024 klo 10:12 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n puoluevaltuuston mielestä turve on tärkeä pitää osana Huoltovarmuuskeskuksen suunnitelmia pitkäjänteisesti. Suomen tulee edistää EU:ssa turpeen määrittämistä uusiutuvaksi energialähteeksi vuotuisen kasvun osalta.

Kristillisdemokraattien päättävä kokous, puoluevaltuusto, pitää epävarmaa sähköntuotantoa turvallisuusuhkana ja esittää, että myös turve on luokiteltava uusiutuvaksi vuotuisen kasvun osalta.

Suomi saavutti vime vuonna sähköomavaraisuuden eli sähköä tuotettiin vuoden aikana yhteensä yhtä paljon kuin kulutettiin. Teho-omavaraisuutta tarkasteltaessa kuitenkin selviää, että viime vuonna Suomi oli lähes 60 prosenttia ajasta sähköalijäämäinen. Sähköntuotannon alijäämäisyys on pahimmillaan turvallisuusuhka ja kuluttajalle se konkretisoituu kalliina sähkönä.

Riittävän omavaraisen sähköntuotannon takaamiseksi on ryhdytty toimiin. Esimerkiksi tuulivoimaa rakennetaan maahamme kiihtyvään tahtiin. Vaikka ehtymättömäksi luonnonvaraksi tiedetyn tuulen avulla tuotetun sähkön luulisi lisäävän huoltovarmuutta, todellisuus onkin päinvastainen.

– Juuri huoltovarmuuden kannalta tuulivoiman epätasainen ja vaikeasti ennakoitava sähköntuottoteho on suuri ongelma.

– Juuri huoltovarmuuden kannalta tuulivoiman epätasainen ja vaikeasti ennakoitava sähköntuottoteho on suuri ongelma, puoluevaltuusto muistuttaa.

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema muistuttikin hiljattain viestipalvelu X:ssä tuulivoiman ja huoltovarmuuden ongelmallisesta suhteesta: ”…se helmikuinen tuuleton kova pakkaspäivä, kun tuulivoiman tuotanto on lähellä 0 MW:a, kulutus on suurta ja sitten vielä siirtoyhteys Ruotsista menee vialle. Siinä punnitaan huoltovarmuus.”

– Jokainen voi kuvitella, miten suuressa pulassa olisimme, jos tuo kuviteltu, mutta teoriassa mahdollinen skenaario toteutuisi.

– Huoltovarmuuden turvaamiseksi ja sähkön hinnan maltillisena pitämiseksi sähköntuotantomme on oltava riittävän varmaa. Tämän varmuuden saavuttamiseksi emme voi turvautua liikaa ailahtelevasta tuotantotehostaan tunnettuun tuulivoimaan.

 

Ylös