”Ruoka, rehu, diesel, lääkkeet” – Peter Östman kysyy, ovatko nämä alennetut verokannat opposition mielestä turhia yritystukia

7.5.2024 klo 16:28 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman puolusti kristillisdemokraattien perheitä, maataloutta ja yrityksiä tukevaa linjaa, kun eduskunta pui hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa.

Oppositiolle hallituksen säästöohjelma ei kelvannut vaan sen mielestä esimerkiksi yritystukia olisi pitänyt perata tiheämmällä kammalla. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti, että esimerkiksi Sipilän hallituskaudella yritystuista käytiin vilkasta keskustelua julkisuudessa. Se johti siihen, että asetettiin parlamentaarinen työryhmä, joka antoi tehtäväksi, että yritystukia katsottaisiin läpi vielä tarkemmalla silmällä.

Te ette leikanneet senttiäkään, mutta nyt te huudatte.

– Edellisellä hallituksella oli 4 vuotta aikaa katsoa nämät yritystuet. Te ette leikanneet senttiäkään, mutta nyt te huudatte.

Östman muistutti myös, mistä kaikesta yritystuissa on kyse. Niitä ovat esimerkiksi alennetut verokannat, kuten ruoka ja rehu. Nämäkin luetaan yritystuiksi.

– Ruuan ja rehun ohella alennettuja verokantoja on hotelli- ja ravintolapalveluissa, lääkkeissä, sanoma- ja aikakauslehdissä. Myös valmistevero dieselille on alennettujen kantojen joukossa. Ovatko nämä kaikki turhia yritystukia? Tässä on listaa 7 miljardin edestä.

Kehysriihessä maatalous ja kotimainen ruuantuotanto jäivät säästöjen ulkopuolelle.

– Maatalous ei ole pelkästään elinkeino, vaan se on elinehto. Maatalouden edellytysten turvaaminen on myös huoltovarmuutta: siksi maatalouden tuista ei myöskään leikattu, vaan maatalous-, elintarvike- ja biotaloussektorin elinkeinojen turvaamiseen panostetaan. Tarvitsemme lisää vientiä, jotta rahaa riittää myös tuleville sukupolville, Östman sanoi.

Ylös