Israel ei käy taistelua palestiinalaisia siviilejä vastaan vaan taistelee olemassaolostaan, Tomi Kaunismäki kirjoittaa

14.5.2024 klo 15:42 Politiikka KD Lehti

7. lokakuuta 2023 yli 1100 ihmisen hengen vaatinut terroristi-isku teki selväksi, että juutalaisten rinnakkaiselo Hamasin kanssa on uhka juutalaisten olemassaololle kotimaassaan. Terroristijärjestö Hamas on uhannut toistaa tekonsa, Vaasan kaupunginvaltuutettu Tomi Kaunismäki muistuttaa.

Kaunismäki tarttuu mielipidekirjoituksessaan maailmanpolitiikan polttavaan aiheeseen: Israelin–Palestiinan konfliktiin.

Kaunismäki sanoo, että Israel taistelee olemassaolostaan.

Hän muistuttaa, että Israel on maailman ainoa juutalaisvaltio. Se on noin 10 miljoonaan asukkaan pieni valtio ja pinta-alansa sekä väkimääränsä suhteen alakynnessä arvaamattomiin naapureihinsa nähden. Sitä ympäröivissä arabivaltioissa asuu noin 300 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on muslimeja. Näiden maiden suhtautuminen juutalaisvaltion olemassaoloon on paikoin avoimen vihamielistä.

Iran, joka pitää Israelia arkkivihollisenaan ja on väkiluvultaan noin yhdeksänkertainen Israeliin nähden on jo vuosia käynyt Israelia vastaan sotaa välikäsiensä kautta, joita ovat olleet muun muassa terroristijärjestöt Hamas, Hizbollah ja Huthit. Suurella todennäköisyydellä Iran oli myös taustalla organisoimassa Hamasin brutaalia iskua Israeliin 7.10.

Huhtikuussa 2024 Iran iski suoraan ilman välikäsiä Israeliin yli 300 ohjuksella ja droonilla.

– Israel ei käy sotaa palestiinalaisia siviilejä vastaan

Tällä hetkellä Israelin naapurissa – lähes kotioven portailla – sotii edelleen murhanhimoinen terroristijärjestö Hamas, joka toimii myös kanavana Iranin vihalle juutalaisvaltiota kohtaan.

– Jos lännen pelko toteutuu ja Iran onnistuu hankkimaan ydinaseen, on uhka Israelin valtion olemassaoloa kohtaan ennennäkemätön. Iran on julkisesti ilmaissut tavoitteekseen hävittää juutalaisvaltio. Sama tavoite on kirjattuna Hamasin perustamiskirjaan. Yhdessä ydinaseiden kanssa tämä tavoite totisesti uhkaisi Israelin olemassaoloa maailmankartalla.

Hamasin hallussa on edelleen panttivankeja, joita se ei ole suostunut vapauttamaan. Saatujen tietojen mukaan panttivankien kohtelu on ollut brutaalia. Osa on jo kuollut vankeudessa. Israel jahtaa väsymättä terroristijärjestö Hamasia tavoitteenaan vapauttaa jäljellä olevat panttivangit sekä eliminoida Hamasin uhka omia kansalaisiaan kohtaan.

– Israel ei käy sotaa palestiinalaisia siviilejä vastaan, vaan pyrkii parhaan kykynsä mukaan minimoimaan siviiliuhrit. Mutta Hamasin taktiikka on käyttää palestiinalaisia siviilejä ihmiskilpinä, jättäen heidät tietoisesti sodankäynnin jalkoihin piileskelemällä tai laukaisemalla raketteja muuan muassa koulujen ja sairaaloiden välittömässä läheisyydessä, Kaunismäki kirjoittaa.

Vaalit 2023, Tomi Kaunismäki

Kirjoittaja Tomi Kaunismäki on vaasalainen diplomi-insinööri sekä kauppatieteiden maisteri. Hän on ollut kuntapolitiikassa vuodesta 2008 lähtien ja kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2015 lähtien sekä aluevaltuuston varavaltuuttu keväästä 2022 lähtien. Hän on työskennellyt myös eduskunta-avustajana. 

Ylös