Katriina Hiippavuori haluaa biotaloudesta Suomen uuden Nokian

17.5.2024 klo 10:32 Politiikka Samuli Rissanen

– Pienestä voi EU:ssa kasvaa suuri, sillä KD kuuluu Euroopan parlamentissa suurimpaan poliittiseen ryhmään, EPP:hen, KD:n varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Katriina Hiippavuori sanoo.

Katriina Hiippavuoren muistuttaa, että puolet lainsäädännöstä tulee EU:n tasolta, joten ei ole yhdentekevää minkälaisilla arvoilla olevia parlamentaarikkoja Brysselin pöydissä istuu.

– Tulevat vaalit linjaavat sitä, mihin suuntaan on EU kehittyy sisämarkkinoiden, maatalouden, ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tai vaikkapa talouspolitiikan ja maahanmuuton osalta.

On pysäytettävä liittovaltiokehitys, liiallinen taloudellinen yhdentyminen ja saada sinivalkoinen ääni kuuleviin

– Äänestämättä jättäminen ei ole nyt vaihtoehto. On pysäytettävä liittovaltiokehitys, liiallinen taloudellinen yhdentyminen ja saada sinivalkoinen ääni kuuleviin, hän sanoo KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Hiippavuori muistuttaa, että pieninkin valtion ja pienen puolueen meppi voi vaikuttaa EU:ssa paljon. KD kuuluu europarlamentin suurimpaan ryhmään, EPP:hen ja se lisää vaikutusmahdollisuuksia.

– Mutta kotiläksyt on tehtävä hyvin. On oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tehtävä hyvää yhteistyötä vaikuttamisen eri alueella ja niiden jäsenvaltioiden kanssa, joilla on samanlaisia intressejä.

Suomen etu on vientivetoisena maana on se, että EU:ssa pelataan reiluilla pelisäännöillä ja toimivilla markkinoilla.

– On tärkeää, että Suomessa panostetaan kilpailukykyyn ja Euroopan tasolla huoltovarmuuteen, turvallisuuteen. Peräänkuulutan talouskuria.

Suomikin on velkainen maa, joka maksa 2,3 miljardia euroa EU:lle ja saa takaisin noin 1,8 miljardin euron edestä.

Hiippavuoren mielestä EU:nkin on syytä perata omia menojaan niin, että nettomaksajien eli Suomenkin maksuosuus ei merkittävästi enää kasvaisi. Kristillisdemokraatit ei myöskään halua kasvattaa EU:n talousvastuuita esimerkiksi yhteisvelalla saati verotusoikeudella tai muilla innovaatio tai muuksi nimeksi naamioiduilla rahastoilla.

– EU-tasollakin päätökset pitää tehdä mahdollisimman lähellä niitä, joita ne koskettavat.

Siksi metsäpolitiikka on pidettävä omissa kansallisissa käsissä. Metsistä kumpuavaa biotaloutta pitäisi viedä komission tulevaan työohjelmaan.

– Biotalous voi olla Suomen uusi Nokia, Hiippavuori sanoo.

Vaaliliitossa kristillisdemokraattien tavoite on napata ykköspaikka ja sen myötä meppipaikka. Sen lisäksi Hiippavuoren mukaan varasijastakin kannattaa taistella.

– Jokainen ääni on tärkeä.

Kuuntele koko Katriina Hiippavuoren haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 18.5. klo 12.50 alkaen.

Ylös