”Hyvällä mepillä on enemmän valtaa kuin ministerillä” – Sari Essayah pääsi meppinä luomaan Sepa-maksualuetta, jolla on satojen miljardien vaikutus EU:ssa

21.5.2024 klo 08:55 Politiikka Samuli Rissanen

– Europarlamentissa on tärkeää, että uskaltaa puolustaa kansallista etua, katsoa sinivalkoisin silmin asioita, mutta pitää olla myös yhteistyökykyinen ja kielitaitoinen, KD:n puheenjohtaja, ministeri ja entinen europarlamentaarikko (2009-2014) Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah arvioi, että hyvällä europarlamentaarikolla voi olla enemmän valtaa kuin suomalaisella ministerillä. Essayah pitää suomalaisen mepin tärkeimpinä ominaisuuksina yhteistyökykyä ja kielitaitoa, mutta myös rohkeutta puolustaa kansallista etua.

Ylen ensimmäisessä eurovaalitentissä 20.5. esiintynyt Essayah pitää Suomen näkökulmasta erittäin tärkeänä, mitkä 15 meppiä europarlamenttiin lähetetään. Essayahilla on kokemusta europarlamentin jäsenyydestä vuosilta 2009-2014.

On tärkeää, että siellä uskaltaa puolustaa kansallista etua, katsoa sinivalkoisin silmin asioita, mutta pitää olla myös yhteistyökykyinen ja kielitaitoinen

– Siellä pääsee oikeasti vaikuttamaan isoihin asioihin. Siksi on väliä, että minkälaiset 15 meppiä Suomesta lähtee viemään asioita eteenpäin. On tärkeää, että siellä uskaltaa puolustaa kansallista etua, katsoa sinivalkoisin silmin asioita, mutta pitää olla myös yhteistyökykyinen ja kielitaitoinen, jotta pystyy muodostamaan tarvittavia koalitioita joilla asioita saadaan eteenpäin.

Hän muistuttaa, että euroarlamentissa ei ole hallitus-oppositio-asetelmaa vaan kulloinkin on löydettävä yhteistyökumppanit, joiden kanssa asioita saadaan eteenpäin.

Hyvällä mepillä voi olla enemmän valtaa kuin yhdellä hyvällä ministerillä kotimaassa.

– Allekirjoitan sen, koska meppinä pääsin toimimaan rahoitusalan sääntelyyn liittyvässä asetuksessa, jolla Euroopan sisällä saatiin aikaiseksi Sepa-maksualue. Se merkitsi, että jos minä maksan Suomesta vaikkapa Espanjaan tai Italiaan, niin enää pankit eivät pysty sitten erikseen perimään niin sanottuja ulkomaanmaksuja.

– Asetuksella on satojen miljardien eurojen vaikutus EU-alueella.

Näissä vaaleissa Essayah ei ole ehdolla. Kristillisdemokraateilla on kymmenen ehdokasta vaaliliitossa Liike Nytin kanssa. Ehdottomasti kokenein heistä on Eija-Riitta Korhola.

Essayah muistuttaa, että Eija-Riitta Korhola on kristillisdemokraattien kautta aikojen ensimmäinen meppi ja hänestä tulee myöskin kristillisdemokraattien meppi 1.6. kun Korhola siirtyy varasijalta varsinaiseksi mepiksi Petri Sarvamaan siirryttyä tilintarkastustuomioistuimeen.

– On hienoa, että meillä on kärkiehdokkaana yksi Suomen kaikkien aikojen kokeneimmista europarlamentaarikoista. Pidän tärkeänä, että kokenut, osaava ja hyvin verkostoitunut henkilö pääsee jatkamaan työtään.

– Kristillisdemokraattien äänestämällä pääsee kaikkein suurimpaan ja vaikutusvaltaisimpaan ryhmään eli Euroopan kansanpuolueen EPP-ryhmään, jonka ytimen ovat kautta aikojen muodostaneet eurooppalaiset kristillisdemokraatit.

Ylös