– Sallivammat hoitajamitoitukset olisivat vähentäneet hyvinvointialueiden paineita ja kalliiden ostopalveluiden käyttöä, Peter Östman muistuttaa

23.5.2024 klo 19:09 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin muistuttaa, että tiukka hoitajamitoitus pakotti hyvinvointialueet hankkimaan kalliita ostopalveluja, ja se on ollut todella kallista. – Jos mitoitukset olisivat vähän sallivampia ja alueilla voidaan käyttää omaa harkintaa, painetta tähän suuntaan olisi ollut vähemmän ja rahaa olisi kulunut vähemmän.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti eduskunnan kyselytunnilla hyvinvointialueiden alkuvaiheiden haasteista. Vuosi sitten THL:n pääjohtaja Salminen kritisoi edellisen hallituksen vanhushoidon hoitajamitoituksen kiristämistä. Salmisen mukaan tiukka hoitajamitoitus pakotti hyvinvointialueet hankkimaan kalliita ostopalveluja, ja se on ollut todella kallista.

– Jos mitoitukset olisivat vähän sallivampia ja alueilla voidaan käyttää omaa harkintaa, painetta tähän suuntaan olisi ollut vähemmän ja rahaa olisi kulunut vähemmän, Östman sanoi.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömitoitus oli 0,65 työntekijää vanhusta kohti. Nyt kehysriihessä tehdyllä päätöksellä hallitus laskee mitoituksen 0,6 työntekijään.

– Hoitajamitoituksen laskulla hallitus tavoittelee tuntuvia säästöjä sosiaali‑ ja terveydenhuollon menoihin, joiden suitsiminen, ei leikkaaminen, on keskeistä valtiontalouden tasapainottamisessa.

– Te ette näköjään osaa suomea, vaikka se on teidän oma äidinkielenne. Eikö tämä päätös osaltaan hillitse hyvinvointialueiden kustannusten kasvua, Östman sivalsi oppositiota.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen totesi niin ikään, että hyvinvointialueiden menojen kasvuun vaikuttaa palkkaratkaisu, inflaatio ja vaikkapa vuokratyön käyttö, mutta yhtä lailla myöskin se, kun on tehty massiivinen hallinnon uudistus.

Esimerkiksi alkuvaiheeseen liittyy palkkaharmonisaatio, joka on tuonut kustannuksia.

– Siellä on paljon tällaisia muutosvaiheen kustannuksia, ja vaikkapa tietojärjestelmistä tulee isoja menoeriä tähän alkuvaiheeseen.

– Ja kun tähän yhdistää myöskin edellisen hallituksen normeja lisäävät ja hyvinvointialueitten liikkumavaraa vähentävät ratkaisut. Silloin kun kavennetaan ja sidotaan kädet, niin siellä hyvinvointialueilla ei enää ole ratkaisuja. Annetaan hyvinvointialueille tilaa hakea niitä parhaita ratkaisuja, ja myöskin uusia toimintamalleja päästä siihen tavoitteeseen.

Ylös