”Suomessa ongelmana on humalahakuisuus, rattijuopumukset ja väkivaltarikollisuus” – Päivi Räsänen muistuttaa, että ”eurooppalaisia juomatapoja” on monia

23.5.2024 klo 09:31 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit vastustaa hallituksen esitystä, joka mahdollistaisi 5,6-8-prosenttisten käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien vähittäismyynnin laajenemisen.

Kristillisdemokraateilla on hallituksen esityksestä poikkeava linja parhaillaan käsittelyssä olevaan alkoholilain muutokseen. KD:n linjalle tuli vahvistusta myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemisissa. Valiokunta sai 38 lausuntoa, joista lähes kaikki vastustivat esityksen hyväksymistä sellaisenaan.

– Valiokunnassa lausuntopalaute esityksestä on ollut murskaava. Sellaisenaan tätä esitystä ei kannattanut kuin päivittäistavarakauppa, jonka myynnin arvioidaan kasvavan 50 miljoonalla eurolla Alkon myynnin kustannuksella. Eli tämä esitys on tosiasiassa 50 miljoonan euron lahja kaupalle, joka alkoholin lisäksi ahnehtisi hyllyilleen myös lääkkeitä apteekeista, kristillisdemokraatteja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa edustava Päivi Räsänen sanoo.

Valiokunta päätyi Räsäsen tukemana mietintöön, joka esittää hylkyä alkoholilain muutokselle. Esitys laajentaisi merkittävästi alkoholin saatavuutta, lisäisi alkoholin päivittäistä kulutusta, samalla alkoholihaittoja. Vahvempien juomien myyntipaikkojen määrä nousisi 17-kertaiseksi nykytilaan verrattuna: Alkolla on 373 myymälää, niin vähittäismyyntiluvan haltijoita on 6 300.

– En ole löytänyt tälle esitykselle kansanterveyttä tai kansantaloutta edistäviä perusteluja. Siksi kannatan mietinnön päätösehdotusta, että eduskunta hylkää lakiehdotuksen. Ja totean myös sen, että kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä yksimielisesti kannattaa tämän mietinnön mukaista lakiehdotuksen hylkäämistä, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen kertoi eduskunnan täysistunnossa 22.5.

– Suomessa ongelmana ovat erityisesti humalahakuisuus, siitä seuraavat rattijuopumukset ja väkivaltarikollisuus.

Alkoholin saatavuus ei ole Räsäsen mukaan Suomessa ongelma, mutta alkoholihaitat ovat. Päätöksellä irtauduttaisiin kansanterveyslähtöisestä pohjoismaisten naapurien rintamasta. Ruotsissa kauppojen hyllyillä myytävien alkoholijuomien sallittu raja on 3,5 prosenttia, Norjassa 4,75, Islannissa peräti 2,25.

– Tanskassa ei ole rajaa, mutta Tanskassa onkin erityisen suuret ongelmat nimenomaan nuorten alkoholinkäytössä.

– Suomessa ongelmana ovat erityisesti humalahakuisuus, siitä seuraavat rattijuopumukset ja väkivaltarikollisuus. Pienituloiset, heikommin koulutetut kärsivät enemmän alkoholihaitoista.

– Haittojen välittömät kustannukset julkiselle taloudelle nousevat vuosittain lähes miljardiin euroon, minkä lisäksi alkoholisairaudet aiheuttavat merkittävää työkyvyttömyyttä ja ennenaikaista kuolleisuutta. Yli 1 600 ihmishenkeä menetetään vuosittain, ja Suomessa syntyy useita satoja lapsia, joilla on jonkinasteinen alkoholin aiheuttama vaurio.

Räsänen muistuttaa lisäksi inhimillisistä kärsimyksistä: Suomessa elää jopa 70 000 lasta perheissä, joissa vanhemmilla on vakava päihdeongelma. Hyvinvointialueet, poliisi ja oikeuslaitos ovat jo nyt kuormittuneita alkoholihaittojen vuoksi.

Hallituksen tavoitteena on ollut eurooppalaistaa suomalaisten juomatapoja. Räsäsen mielestä eurooppalaisia juomatapoja on monenlaisia lähtien itäeurooppalaisista tai tanskalaisista, humalahakuisista juomakulttuureista. Kansanterveysongelmia on myös perinteisissä viinimaissa.

– Ranskassa päivittäisen viininkäytön seurauksena maksakirroosi ja muut alkoholisairaudet ovat yleisiä. Niistä ollaan erittäin huolestuneita siellä.

 

Ylös