Sari Essayah on EU:n maatalousministerien kokouksessa keskustelemassa maatalouden tilanteesta, alkuperämerkinnöistä ja suurpedoista

27.5.2024 klo 16:50 Politiikka Samuli Rissanen

EU:n maatalousministerit ovat tänään 27.5. koolla Brysselissä EU:n kala- ja maatalousneuvostossa – Luvassa on tärkeää keskustelua kriiseihin varautumisesta, markkinatilanteesta, alkuperämerkinnöistä ja suurpedoista, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo.

Maatalouden kriisitilanne ja erilaisiin kriiseihin varautuminen puhuttaa EU.n maatalousministereitä, jotka ovat koolla Brysselissä tänään.

Maa- ja metsätalouministeri Sari Essayah arvioi, että maatilat, jotka ovat vakaalla taloudellisella pohjalla, selviytyvät erilaisista kriisitilanteista ja olosuhteista parhaiten, joten maatilojen taloudellisesta perustasta ja pärjäämisestä on huolehdittava.

Muissa listan ulkopuolisissa asioissa on muun muassa Saksan aloite elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä. Suomi tukee myös Itävallan esitystä suurpedoista.

– On todellakin aika lieventää suurpetojen, kuten suden, suojelustatukseen liittyviä tiukkoja asetuksia, Essayah sanoo.

Jo perjantaina maa- ja metsätalousministeriö tiedotti suurpetojen metsästysasetuksiin kaavailluista muutoksia, jotka ovat nyt lausunnoilla.

Jatkossa erityislupaa ei enää välttämättä tarvitsisi kohdentaa tiettyyn, vahinkoa aiheuttaneeseen yksilöön. Poikkeusluvalla tapahtuva metsästys voitaisiin sallia myös yksittäistä vahinkokohdetta laajemmalla alueella. Poikkeusluvan voimassaoloaikaa pidennettäisiin kymmenellä vuorokaudella.

– Suomessa on laaja yksimielisyys siitä, että sudet eivät kuulu kotipihoille. Sitä mieltä on myös Suomen hallitus, Essayah toteaa.

Ylös