Sari Essayah: Äänestä järjen ääntä EU-pöytiin!

28.5.2024 klo 09:22 Kolumnit Sari Essayah

Meille kristillisdemokraateille Suomen EU-jäsenyys on aina perustunut ajatukselle itsenäisten jäsenvaltioiden eurooppalaisesta yhteistyöstä. Meille EU on hyvä renki, eikä sitä isännän paikalle pidä päästää.

Meille EU on hyvä renki, eikä sitä isännän paikalle pidä päästää.

Monissa asioissa Kristillisdemokraatit on penännyt EU:ssa järjen ääntä. On päästävä eroon esityksistä, jotka ovat arjelle vieraita ja aiheuttavat jäsenmaille tai niiden kansalaisille ja yrityksille kohtuuttomasti kustannuksia ja lisätyötä. Komission halu vahvistaa omia varojaan, lisätä delegoitujen asetusten määrää, kahmia lisää päätösvaltaa ja sälyttää jäsenmaille yhä enemmän erilaisia velvoitteita ja kustannuksia, on omiaan heikentämään EU:n kannatusta.

EU:n alkuperäinen idea oli tunnustaa jäsenmaiden olosuhteiden ja talouksien erilaisuus. Nyt komissio ei ainoastaan aseta tavoitetta vaan säätelee myös keinot. EU-alueen menestys luodaan tulevaisuudessakin kuitenkin tunnistamalla jäsenmaiden erityispiirteet.

Euroopan unionin on palattava juurilleen! On keskityttävä hoitamaan niitä asioita, jotka ovat aidosti rajat ylittäviä ja joiden hoitaminen yhteisesti hyödyttää jäsenmaita. Ja niitähän ajassamme riittää; maahanmuutosta ympäristökysymyksiin ja taloudesta turvallisuuteen. Vakaviin globaaleihin haasteisiin pystymme vastaamaan parhaiten keskittämällä voimavaramme uhkien torjumiseen ja mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Eurooppalaisen hyvinvoinnin ja sivistyksen, ihmisoikeuksien ja demokratian pohjana ovat vahvasti juutalais-kristillinen ihmiskuva ja arvoperintö. Yhä monikulttuurisemmaksi muuttuva Eurooppa tarvitsee edelleen tälle kestävälle arvopohjalle rakentuvan selkeän suunnan, joka turvaa parhaiten edellytykset hyvään ja tasapainoiseen elämään myös tulevaisuudessa. Kuten oman poliittisen ryhmämme Euroopan Kansanpuolueen EPP:n johtaja Manfred Weber on muistuttanut: ”Ateenasta Helsinkiin keskellä jokaista kylää on kirkko, ja siitä tunnistaa Euroopan.”

Äänestä siis KD:n ehdokasta, jotta saamme suomalaista järjen ja arvojen ääntä Euroopan parlamenttiin!

– Euroopan unionin on palattava juurilleen! On keskityttävä hoitamaan niitä asioita, jotka ovat aidosti rajat ylittäviä ja joiden hoitaminen yhteisesti hyödyttää jäsenmaita, vaatii KD:n puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah. Hän työskenteli 2009–2014 edustajana Euroopan parlamentissa. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös