”Ihmeellisin kampanja, joka minulla on milloinkaan ollut” – Eija-Riitta Korhola kuvaa kansanliikettä, jossa ehdokasta tullaan tapaamaan pitkien matkojen takaa

7.6.2024 klo 15:29 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kärkiehdokas Eija-Riitta Korhola on kiertänyt viimeisellä vaaliviikolla eri puolilla Suomea. KD-Kompassin haastatteluun hän ehti juuri ennen varsinaista vaalipäivää.

Vaalikampanja on ollut konkaripoliitikolle aivan erityinen. Korhola kuvaan sitä ”jonkinlaiseksi kansanliikkeeksi.”

– Tämä on ollut ihmeellisin kampanja, mikä mulla on milloinkaan ollut. Innostus on ollut aivan aivan valtava ja mä en oikein itsekään meinaa käsittää tätä, hän kertoo.

– Mutta kun menen jollekin paikkakunnalle, niin nyt aivan viime metreillä on käynyt juuri niin, että tullaan kaukaakin katsomaan, tapaamaan ja juttelemaan.

Korhola arvelee, että suosio saattaa johtua siitä, että hän on uskaltanut puhua aika suoraan asioista, joista ihmiset ovat huolissaan maaseudulla ja eri maakunnissa.

– Politiikkaan tullut liian korrekti tapa puhea ja tietyistä ongelmista ja asioista ei saa puhua. Haluan rikkoa sitä

– Politiikkaan tullut liian korrekti tapa puhea ja tietyistä ongelmista ja asioista ei saa puhua. Haluan rikkoa sitä, hän kertoo.

Vastakaikua hän on saanut puheilleen paitsi omiltaan, myös keskustalaisilta, kokoomuslaisilta ja perussuomalaisilta.

– Olen tästä valtavan kiitollinen ja suhtaudun nöyrästi siihen. Minusta on hyvä, että tämä ilmiö onkin sellainen laajempi ja vannon yhteistyön nimiin.

Europarlmenttiin Eija-Riitta Korhola nousi ensimmäistä kertaa 25 vuotta sitten. Kun hänestä kesäkuun alussa tuli europarlamentaarikko Petri Sarvamaan jätettyä parlamentin, on Korhola ollut meppinä neljällä vuosikymmenellä.

Alkuun hän myöntää olleensa ujo: Korhola muistelee, kuinka kovasti häntä ujostutti antaa itsestään tehty vaaliesite.

– Koin ahdistavana sen. Tuntui, että olisin tyrkyllä. Melkein kuulin sieluni rasahtelevan rikki, kun mä tarjosin esitettä.

Vuosien varrella rohkeus kasvoi ja Korholaa sanookin, että ei koskaan pitänyt ujouttaan hyveenä. Päinvastoin: Ujous on asia, joka voidaan tulkita ylpeydeksikin.

Jotain muuttui sen jälkeen, kun Korhola oli tervehtynyt syövästä, joka oli koitua hänen kohtalokseen.

– Sen jälkeen, kun sairastin vakavasti ja jäin henkiin, niin olen jollain lailla verrannut kaikkea tekemistä siihen, että mä voisin yhtä hyvin olla jo mullan alla rehevöittämässä ruohoja ja kukkia. Niin mitäpä tässä nyt sitten enää hirveästi ujostelemaan. Elämä likoon, hän sanoo.

Kuuntele koko Eija-Riitta Korholan haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 8.6. klo 12.50 alkaen.

Ylös