– Ääriajattelua on löydettävissä kaikkialta yhteiskunnasta, Peter Östman muistuttaa

24.6.2024 klo 16:37 Politiikka Samuli Rissanen

– Kun pystymme rehellisesti toteamaan, että ääriajattelua on löydettävissä kaikkialta yhteiskunnasta, voimme yhdessä luoda Suomesta turvallisen kaikille, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Östman totesi eduskunnassa tänään pidetyssä, ääriliikkeitä koskevassa ajankohtaiskeskustelussa, että Suomen on oltava jatkossakin turvallinen ja että Oulun kaltaiset kauheat väkivaltatilanteet on saatava ehkäistyä.

Puhe ei ole pelkkää puhetta, vaan se luo ilmapiirin, jossa väkivaltaiset teot voivat tulla mahdollisiksi.

– Keskustelualoitteessa todetaan osuvasti, että väkivaltaiset puheet voivat johtaa väkivaltaisiin tekoihin ja että puhe ei ole pelkkää puhetta, vaan se luo ilmapiirin, jossa väkivaltaiset teot voivat tulla mahdollisiksi. Se on nyt nähty, Östman sanoi.

Hän muistutti niin ikään, että kun käsitellään ääri-ideologioita ja vihapuhetta, on kyettävä myös näkemään, että yhteiskunnassa yleistynyt polarisaatio kattaa eri ideologioita laajemmin kuin mitä keskustelualoitteessa käsitellään. Esimerkiksi yleistynyt antisemitismi on osa tätä polarisaatiota.

– Viime aikoina olemme mielenosoituksissa nähneet iskulauseen ”From the river to the sea, Palestine will be free”. Se pitää sisällään ajatuksen juutalaisen kansan ajamisesta mereen, Östman muistutti.

 

Ylös