”Asiakkaan ikää tai tuotteen käyttötarkoitusta ei kysytä” – Mika Poutala haluaa ilokaasun etämyynnin luvanvaraiseksi ja kieltäisi hallussapidon alaikäisiltä

3.10.2024 klo 10:14 Politiikka Samuli Rissanen

– Ilokaasun hallussapito tai päihdekäyttö ei ole rangaistavaa, mutta sen myyminen päihdekäyttöön on. Alalla toimii kuitenkin yrityksiä, jotka eivät varmista asiakkaan ikää tai tuotteen käyttötarkoitusta mitenkään, kansanedustaja Mika Poutala muistuttaa kirjallisessa kysymyksessään.

Ilokaasun käyttö nousi ilmiöksi nuorten keskuudessa muutamia vuosia sitten, ja ilokaasupatruunoita saattoi kesäisin löytää esimerkiksi Helsingissä paikoin runsaasti. Nyt ilokaasun viihdekäyttö on jälleen otsikoissa ja se on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Mika Poutala on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa Poutala kysyy asianomaiselta ministeriltä, mitä hallitus aikoo tehdä ilokaasun päihdekäytön lopettamiseksi, erityisesti nuorten keskuudessa, ja aikooko hallitus ryhtyä valmistelemaan lainsäädäntöä, jotta ilokaasun etämyynti saadaan luvanvaraiseksi ja ilokaasun hallussapito kiellettäisiin alaikäisiltä.

Suunnitteilla on myös lakialoite asiaan liittyen.

Suomessa ilokaasua saa tuoda maahan ja myydä. Kemikaalilain mukaan kemikaalin vähittäismyynti on kuitenkin kiellettyä, jos on ilmeistä, että sen käytöstä voi aiheutua erityistä vaaraa terveydelle.

– Ilokaasun hallussapito tai päihdekäyttö ei ole rangaistavaa, mutta sen myyminen päihdekäyttöön on ja esimerkiksi ilokaasun markkinointia viihdekäyttöön on rajoitettu. Alalla toimii kuitenkin yrityksiä, jotka eivät varmista asiakkaan ikää tai tuotteen käyttötarkoitusta mitenkään, Poutala toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

Esimerkiksi A-klinikkasäätiössä on huomattu, että ilokaasun toimittaminen nuorille on hyvin järjestäytynyttä. Sosiaalisen median kautta myyjiä tavoitetaan helposti ja myös jälleenmyyjäksi ryhtyminen on vaivatonta. Ilokaasun saanti Suomessa onkin verrattain helppoa, erityisesti sen jälkeen, kun se on tullut suosituiksi nuorten keskuudessa.

Ilokaasun pitkäaikaisvaikutuksista on vähän tietoa. Mahdolliset akuutit riskit syntyvät hapen syrjäytymisestä keuhkoissa ja sitä kautta verenkierrossa. Hermostovaurioita on todettu aiheutuneen etenkin sellaisille käyttäjille, jotka ovat toistuvasti käyttäneet ilokaasua 10–100 annosta kerrallaan. Vauriot voivat mahdollisesti jäädä myös pysyviksi. Esimerkiksi HUSin neurologian päivystyksessä on hoidettu lähiaikoina muutamia kävely- ja tasapainovaikeuksista kärsivää potilasta, joilla taustalla on suuriannoksinen ilokaasun väärinkäyttö. Myös ilokaasun päihdekäyttöön liittyviä kuolemantapauksia on havaittu jonkin verran ulkomailla.

–  Terveyteen liittyvien haittavaikutusten lisäksi kaasupulloilla on myös haitallisia vaikutuksia ympäristölle. Ne pitäisi käsitellä vaarallisena jätteenä, mutta tyhjiä painepakkauspulloja löytyy nuorten ajanviettopaikoilla. Lisäksi ne aiheuttavat vaaraa, kun tyhjät pullot kierrätetään väärin, Poutala muistuttaa hallitusta kysymyksessään.

 

Ylös