Hallituksen satsaus sisäiseen turvallisuuteen ei vakuuta Räsästä

12.6.2015 klo 09:13 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen mielestä hallituksen satsaus sisäiseen turvallisuuteen on riittämätön. Hallituskauden loppuun mennessä se merkitsee poliisille jopa 450 henkilötyövuoden vähenemää.

Poliisin hallintorakenneuudistuksesta runsaasti pöllytystä saanut entinen sisäministeri ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi, että nykyisen hallituksen määrärahapolitiikka johtaa todellisiin vähennyksiin poliisimiesten määrässä.

Hallitusohjelmasta löytyy kuitenkin vain puolet määrärahalisäyksestä eli noin 50 miljoonaa euroa. Räsäsen mielestä asialla on suuri vaikutus sisäisen turvallisuuteen.

Ennen ministerikautensa loppua Räsänen halusi selvittää, millaisilla resursseilla sisäisestä turvallisuudesta vastaavien viranomaisten, muun muassa poliisien määrä, saataisiin pidettyä vakaalla tasolla.

Sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon parlamentaarinen työryhmä antoikin kevään korvalla yksimielisen esityksen, jossa ehdotettiin yhteensä noin 100 miljoonan euron lisäystä, jotta nykyinen toiminnan ja henkilöstön taso voitaisiin säilyttää, esimerkiksi poliisissa, Rajavartiolaitoksessa ja Tullissa.

Hallitusohjelmasta löytyy kuitenkin vain puolet määrärahalisäyksestä eli noin 50 miljoonaa euroa. Räsäsen mielestä asialla on suuri vaikutus sisäisen turvallisuuteen.

Poliisin osalta se saattaisi merkitä jopa 450 henkilötyövuoden vähenemää hallituskauden loppua kohti. Eilisellä eduskunnan kyselytunnilla nähtiinkin entisen ja nykyisen sisäministerin debatti asiasta.

Sisäministeri Petteri Orpo myönsi, että parlamentaarisen työryhmän esittämää määrärahaa ei pystytä täysimääräisesti osoittamaan sisäiselle turvallisuudelle. Hänen mukaansa poliisin osalta ensi vuosi näyttää vielä kohtuulliselta, mutta sen jälkeen on haasteellista säilyttää nykyinen turvallisuuden taso.

Räsänen muistutti Orpolle, että ennen vaaleja ja myös hallitusohjelmaa julkistettaessa hallituspuolueiden puheenjohtajat vakuuttivat, että turvallisuudesta ei tingitä.

Ylös