”On tiedettävä, miten mepit toimivat, jotta voi verrata heitä” – Esa Erävalo tekisi europarlamentista näkyvämmän suomalaisille

21.5.2019 klo 09:43 Politiikka Kristiina Kunnas

Eurovaaliehdokas Esa Erävalo työskenteli mepin toimistossa viisi vuotta. Erävalo haluaisi muuttaa unionia avoimeksi ja läpinäkyväksi. Sen sijaan liittovaltiokehitystä hän vastustaa tiukasti.

Suomalaisista 70 % kannattaa Euroopan unionin jäsenyyttä, mutta eurovaaleissa äänestää siitä huolimatta vain 40 % äänioikeutetuista.

Eurovaaliehdokas Esa Erävalo haluaisi parantaa tiedonkulkua Europarlamentin ja suomalaisten välillä.

– Euroopan unionin pitää muuttua avoimeksi ja läpinäkyväksi. Parlamentin nettisivujen pitää muuttua paremmiksi, sillä tällä hetkellä sieltä ei ole helppo löytää esimerkiksi sitä, mitkä asiat ovat käsittelyssä, miten eri parlamenttiryhmät niihin suhtautuvat, ja lopulta, miten mepit ovat äänestäneet.

– Jos ei tiedetä, miten mepit toimivat Euroopan parlamentissa, on vaikea verrata heitä keskenään ja äänestää.

Erävalo työskenteli Sari Essayah’n toimistossa 2009–2014.

Millaiset vaikutusmahdollisuudet yhdellä yksittäisellä mepillä on, Esa Erävalo?

– Mahdollisuudet vaikuttaa ovat erittäin hyvät, Erävalo kertoo KD-Kompassi -ohjelman haastattelussa. Koko haastattelun voi kuunnella täältä.

– Jokainen meppi saa tehdä kaikkiin mietintöihin muutosesityksiä, jolloin niistä joudutaan neuvottelemaan ja äänestämään.

Yksittäisen mepin mahdollisuudet vaikuttaa ovat erittäin hyvät. Jokainen meppi saa tehdä kaikkiin mietintöihin muutosesityksiä, jolloin niistä joudutaan neuvottelemaan ja äänestämään. – KD:n eurovaaliehdokas Esa Erävalo

– Kaikkein suurin vaikutuspaikka syntyy, kun pääsee jonkin mietinnön tekijäksi eli määrittelemään koko parlamentin kantaa johonkin yksittäiseen asiaan. Varjomietinnön tekijänä on yhtenä neuvottelijana määrittelemässä yhteistä kantaa, se on toinen merkittävä vaikuttamisen paikka.

Mitä merkitsee KD:n vaalislogan Enemmän irti EU:sta?

– Pitää saada enemmän tehoja irti, Erävalo vastaa.

– Suomelle vapaakauppa ympäri maailmaa on todella tärkeä, kun olemme vientivetoinen talous.

– Esimerkiksi vapaakauppasopimus Japanin kanssa oli tärkeä muutos.

Erävalo vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä.

– Euroalueen oma budjetti lisäisi Suomen nettomaksuosuuksia. Määräenemmistöpäätöksiin siirtyminen estäisi sen, että Suomi voisi yksinkin vastustaa jotain huonoa tukipäätöstä.

Miten suomalaiset mepit ovat suhtautuneet tähän kehitykseen?

– Kokoomuksen, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden mepit äänestivät 2017 näiden esitysten puolesta, kun taas Keskustan ja Perussuomalaisten näitä vastaan. Jos europarlamentissa olisi ollut KD:n meppi, olisi hän tietenkin äänestänyt vastaan, Erävalo kertoo.

Esa Erävalo puhuu KD-Kompassi -haastattelussa myös taistelusta ilmastonmuutosta vastaan.

– Euroopan unionissa pitäisi nostaa vuoden 2030 päästövähennystavoitteet 40 prosentista 55 prosenttiin.

– Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa pitäisi rahoittaa laaja-alaisesti. On tulossa merkittäviä teknisiä läpimurtoja materiaalitekniikassa, nanomateriaaleissa, geenitekniikassa, tekoälyssä ja robotiikassa. Se talousalue, joka saa näissä kaikkein parhaimpia tutkimustuloksia, voittaa kansainvälisessä talousalueiden kilpailussa.

Erävalo on tehnyt aikanaan väitöskirjan uusiutuvasta energiasta.

– Siinä on erityisen paljon tutkittavaa vielä eteenpäin.

Erävalo arvioi, että Suomella olisi paljon annettavaa Afrikalle.

– Saharan eteläpuoliset metsät häviävät kovaa vauhtia. Suomalaista metsäosaamista pitäisi viedä sinne. Valtava nuorisotyöttömyys erityisesti maaseudulla helpottaisi, jos sinne saataisiin koulutusta ja pienteollisuutta.

Erävalo pääsi tekemään EPP-ryhmän periaateohjelmaa kaudella 2009–2014. EPP-ryhmään kuuluu kristillisdemokraattisia ja keskusta-oikeistolaisia puolueita eri puolilta Eurooppaa. Suomesta Kokoomus ja Kristillisdemokraatit kuuluvat tuohon ryhmään.

– Siinä määritellään, että kristillisdemokratian pohjalla on kristillinen ihmiskäsitys. Kristillisdemokraattisesta arvopohjasta pidetään lujasti kiinni.

 

Eurovaalit 2019 – ennakkoäänestys vielä tänään 21.5.

Ennakkoäänestys päättyy tänään 21. toukokuuta. Varsinainen vaalipäivä on 26.5. Katso kaikki Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokkaat täältä.

 

Esa Erävalo (oikealla) osallistui marraskuussa 2018 EPP-ryhmän kongressiin Helsingin messukeskuksessa. Kuvassa mukana Peter Östman, Sauli Ahvenjärvi, Sari Essayah ja Aki Ruotsala. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös