Neljäsosa kansanedustajista äänesti Mäenpään syytesuojan säilyttämisen puolesta ja se riitti – PS ja KD kokonaisuudessaan Mäenpään syytesuojan tukena

26.6.2020 klo 10:47 Eduskunta Samuli Rissanen

Kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojaa ei tulla poistamaan, sillä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit äänestivät kokonaisuudessaan perustuslakivaliokunnan mietintöä vastaan.

Eduskunta äänesti hetki sitten perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja-asiasta. Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien edustajat sekä muutama Kokoomuksen ja Keskustan edustaja äänesti Mäenpään syytesuojan säilymisen puolesta.

124 kansanedustajaa olisi puoltanut syytelupaa Mäenpään tapauksessa. 54 edustajaa ei halunnut syytesuojaa murtaa. 24 edustajaa oli poissa äänestyksessä.

Kansanedustajan syytesuojan murtamiseen olisi tarvittu eduskunnan 5/6 enemmistö.

Salipuheessani en maininnut yhtään kansanryhmää. Turvapaikanhakijat tulevat eri kansoista ja kulttuureista

Perussuomalaisten lisäksi kristillisdemokraattien kansanedustajat kannattivat kokonaisuudessaan syytesuojan säilyttämistä.

– Katsomme, että asiassa on ensisijaisesti kyse eduskunnan sisäisestä asiasta ja asian selvittämisen tulee tapahtua eduskunnan kurinpidollisen menettelyn kautta, kuten on toimittukin.

– Tärkeää asian käsittelyn kannalta on myös perussuomalaisten oma sisäinen menettely ja edustajiensa ohjeistaminen. Kansanedustajalta edellytetään tietynlaista arvokasta käyttäytymistä, josta tulee selkeästi informoida ja ohjeistaa, kristillisdemokraattien kansanedustajien yhteisessä kannanotossa todetaan.

Kansanedustaja Juha Mäenpää itse kertoi äänestyksen jälkeen YLE:n haastattelussa, että äänestystulos oli odotusten mukainen.

– Odotettavissa oli, että tämä on minun kannaltani positiivinen lopputulema. Tämä vaikutti ajojahdilta. Salipuheessani en maininnut yhtään kansanryhmää. Turvapaikanhakijat tulevat eri kansoista ja kulttuureista, Mäenpää totesi.

Ylös