Viikon KD-valtuutettu Riitta Haapala, Valkeakoski: ”Kuntapolitiikassa pääsee vaikuttamaan – antoisaan työhön kannattaa lähteä mukaan”

17.7.2020 klo 11:27 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Viikon KD-valtuutettu Riitta Haapala on monessa mukana oleva aktiivinen toimija, perheenäiti, varhaiskasvatuksen opettaja sekä nuorisoteatterin ohjaaja. – Kuntapolitiikka on hienoa yhdessä tekemistä, jossa pääsee vaikuttamaan. Siksi kannustan muita mukaan, Haapala sanoo.

Kun koronakriisi kevättalvella alkoi, jännitti valkeakoskelaista eskarin vaka-opettajaa. Miten me tästä nyt selvitään?

– Mutta korona-ohjeet ja hygieniaopetus menivät hyvin läpi eskareille, Riitta Haapala kehuu.

– Lapset ovat joustavia ja viisaita kaiken uuden edessä.

Lapset lauloivat iloisena käsien pesulla Mimmien Muista pestä kädet, että terveenä elät  ja pienet oppilaat saivat lohtua Ole mulle kaveri -projektista, jossa haaveillaan kesästä kavereiden kanssa.

– Meillä oli etäopetustunnit videolähetyksenä, jossa oppilaat olivat etänä. Oppilaat eskarissa tukivat toisiaan selviämään korona-ajasta. Digiaika tuli teamsillä eskareillekin, Haapala kertoo.

– Sain olla töissä ja esiopetus toimi päivittäin. Kukaan työssäni ei sairastunut koronaan.

– Ja voi sitä iloa, kun eskarit pitkän tauon jälkeen näkivät toisensa! Se oli itkettävän ihana tilanne.

Ja voi sitä iloa, kun eskarit pitkän tauon jälkeen näkivät toisensa!

Haapala kokee, että koronakriisin aika kasvatti luottamusta Jumalan varjelukseen. Tärkeäksi selviytymiskeinoksi ja ajatusten tuulettajiksi hänellä muodostuivat metsälenkit ja valokuvaaminen järven rannoilla.

– Ne ovat edelleen osa viikko-ohjelmaani. Luonto on mieletön voimavara. Jo parikymmentä minuuttia metsässä virkistää – kaikkien kannattaa kokeilla, Haapala vinkkaa.

Hän lähti aikanaan mukaan Kristillisdemokraattien politiikkaan seuratessaan pitkäaikaisen kansanedustajan Leena Rauhalan hyvää työtä Pirkanmaalla.

– Silloinen toiminnanjohtaja Marco Roth sai minut vakuuttuneeksi myönteisellä KD-asenteella keskusteluissamme. Myös osastomme sihteeri Ulla Karppila ehti pohtia asioita perinpohjin kanssani. Hän tarjosi KD-tupaillassaan sienipiirakkaa ja Ullan kuulua dallaspullaa, ja toi osastomme väkeä yhteiseen keskusteluun. (80-vuotiaan Ulla Karppilan haastattelun kesäkuulta 2020 voit lukea täältä)

Riitta Haapala tunsi, että Kristillisdemokraateissa vallitsee aitous ihmisten kesken ja puolueella on hyvä puolueohjelma. Mutta hän sai vielä yllättävän rohkaisun kirkossa tuntemattomalta rouvalta.

– Se sai minut astumaan mukaan politiikkaan. ’Menet hyvillä äänillä läpi kuntavaaleissa. Mutta et tee tätä politiikkaa KD:n kanssa itsesi takia, vaan Jumalan kunniaksi’, nainen sanoi.

– Olin häkeltynyt tästä kohtaamisesta, ja samalla hyvilläni. Ajattelin, että yksin ei yhteisiä asioitamme kukaan voi ajaa eteenpäin.

Niin sitten kävikin, että Haapala sai eniten ääniä Valkeakosken naisista kuntavaaleissa 2008. Hän oli yllättäen kärkipäässä kaikkien läpimenneitten joukossa.

– Mutta niinhän se tuntematon rouva oli rohkaissut, Haapala muistelee.

Hän kokee, että politiikka on antanut paljon: ystäviä ja mahdollisuuden vaikuttaa yhteisissä asioissa.

– KD:n politiikka on antanut näkökulmaa, uutta luottamusta siihen, että kaikesta vielä selvitään. Politiikka on rikastuttanut elämää.

55-vuotias Riitta Haapala on ammatiltaan kahden alan opettaja. Perheeseen kuuluvat puoliso Vesa ja 14-vuotias, juuri rippileirille lähtevä tytär Anna-Riikka. Isommat lapset asuvat jo omissa kodeissaan.

Haapala toimi 18 vuotta ammatillisena opettajana kasvatus- ja opetuspuolen aineissa ja taideaineissa, joihin kuuluivat kuvataide, teatterikasvatus sekä luontokoulu-opetus.

Viime vuodet myös lastentarhanopettajaksi valmistunut Haapala on työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana Tietolan koululla sekä viime aikoina Kärjenniemen vaka-yksikössä.

Aktiivisen naisen luottamustehtäviä on lukuisa määrä. Riitta on kaupunginvaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Hän on luottamusmies JUKO ry:ssä (OAJ) ja hallituksen jäsen Tampereen ensi- ja turvakodissa. Pirkanmaan Kristillisdemokraateissa hän on toiminnanjohtajana.

– Monenlaiset aktiivitehtävät KD Pirkanmaan piirin riveissä ovat olleet mielenkiintoisia. Meillä on niin hyvää toimintaa maakunnassamme, Haapala kiittää. – Siinä virkistyy muitten mukana.

Riitta Haapala on todellinen toisten tukija, eikä oikeastaan edes soisi itseään nostettavan isommin esiin.

Toiminnanjohtajana puolueen etu menee pääkopassani muun edelle. Pyrin tuomaan muiden ideoita esille, kannustan ja juttelen monen kanssa.

– Toiminnanjohtajana puolueen etu menee pääkopassani muun edelle. Pyrin tuomaan muiden ideoita esille, kannustan ja juttelen monen kanssa, hän kertoo.

– Ja arvostan valtavasti sitä, että moni haluaa olla aktiivisesti KD-jäsenenä, osallistua, ideoida kalliilla vapaa-ajallaan ja vieläpä ilmaiseksi. Puolueemme on pieni, mutta yhteisöllisyys on voimavaramme. Uskon sen voivan vetää muitakin mukaan.

Kuntavaalit ovat jo oven takana, sillä ne järjestetään ensi huhtikuussa. Haapala tunnetaan hyvänä ehdokashankkijana.

– Voin suositella valtuutettuna toimimista. Se on monin tavoin mielenkiintoista ja antoisaa. Yhteistyössä valtuustotyöskentely on aina parhaimmillaan. Olemme KD:n valtuustoryhmänä Valkeakoskella muiden poliittisten ryhmien kanssa hyvissä väleissä.

Haapala haluaa uskoa, että ehdokkaita saadaan mukaan.

– Kun kerromme, miten hyvin KD voi vaikuttaa kuntapolitiikassa arvoillaan, ja miten antoisaa kuntapolitiikassa toimiminen on. Se innostaa.

– Ajattelen, että meidän KD:n reilua peliä, arvoistamme lähtevää politiikkaa ja raikasta näkemystä tarvitaan koko maamme yhteisten asioiden hoitoon, Haapala toteaa.

Viikon KD-valtuutettu Riitta Haapala, Valkeakoski

– Puolueemme on pieni, mutta yhteisöllisyys on voimavaramme. Uskon sen voivan vetää muitakin mukaan, Riitta Haapala sanoo.

• 55-vuotias kahden alan opettaja: ammatillinen opettaja (Tampereen Ammatillinen Opettajakorkeakoulu) ja varhaiskasvatuksen opettaja (Turun yliopisto)
• päätyö Kärjenniemen esiopetuksessa
• puoliso Vesa ja 14-vuotias Anna-Riikka, isommat lapset jo omissa kodeissaan
• kaupunginvaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen
• KD Pirkanmaan osa-aikainen toiminnanjohtaja, piirihallituksen jäsen, KD Pirkanmaan Naispiirin puheenjohtaja, puoluevaltuutettu
• Tampereen Ensi-ja turvakoti ry:n hallituksen jäsen vuodesta 2011
• luottamusmies, JUKO ry (OAJ)
• Sirpaleteatteri ry:n puheenjohtaja, ohjaa torstaisin nuorisoteatterilaisia
• opiskellut draamapedagogiikkaa, teatterialaa ja kuvataiteen erikoistumisopintoja Turun yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa
• harrastaa lenkkeilyä, ulkoilua ja valokuvausta

Pirkanmaan KD:n luontokampanja

Vehreämpi huominen on  Pirkanmaan Kristillisdemokraattien käynnistämä kesäinen luontokampanja.

KD Pirkanmaan piiri -facebook-sivulta pääsee näkemään piirin puheenjohtajan Sirpa Pursiaisen Vehreämpi huominen -kampanjan avausvideon. (Katso video täältä.) Samaten sivulla näkee myös esimerkiksi kansanedustaja Sari Tanuksen videon, jossa hän kertoo suhteestaan luontoon. (Katso video täältä.)

– KD Pirkanmaan teemana on vaalia luontoa, ja iloita siitä. Kannamme jokainen vastuuta luonnosta, kertoo toiminnanjohtaja Riitta Haapala.

– Iloitsen Jarkko Makkosen, Petri Kuljun sekä Sirpa Pursiaisen lanseeraamasta kampanjasta. Jäsenistö on lähettänyt meille runsaasti luontokuvia ja tarinoita luonnosta. Käytämme kuvia ja tarinoita kampanjassamme, Haapala jatkaa.

– Luonto oli korona-ajan selviytymiskeino, Viikon KD-valtuutettu Riitta Haapala sanoo. (Kuvat Riitta Haapala)

Ylös